Даяна Франсис Маунтбатън-Уиндзор е най-малката дъщеря на Едуард Джон Спенсър – осми граф Спенсър, и първата му съпруга Франсис. Тя е четвъртото дете от общо пет в семейството. Родена е в Парк Хаус, Сандрингам, на 1 юли 1961 в 18:45 часа. Светът я познава като лейди Даяна - по-известна като лейди-Ди, третата най-известна в списъка на стоте най-велики британци в историята на ВВС, принцеса на Уелс. От нейния емоционално наситен живот можем да научим много. Синтезирахме най-важното.

За любовта

"Слабост ли е, че се водя от сърцето си, а не от главата си?"

През 1980 г., докато играят поло, за пръв път принц Чарлз вижда в нея жената, с която може да сподели бъдещия си живот. Сватбата им е грандиозна, пищна церемония, която се провежда в катедралата "Свети Павел".
Но дали Чарлз, макар и принц, е любовта на живота й? В края на 80-те години кралският брак започва да се разпада. Двамата си отправят обвинения един на друг, като използват за целта медиите или свои приятели. Стига се до там, че Елизабет II моли Чарлз и Даяна за "ранен развод". След раздялата Даяна има връзка с инструктора си по езда, Джеймс Хюит, а по-късно се среща с хирурга Хаснат Кан, за когото приятелите й твърдят, че е "любовта на живота ѝ". Малко преди трагичния инцидент, в който загубва живота си, започва да се среща с кинопродуцента Доди ал-Файед, син на египетския милиардер Мохамед ал-Файед. На 31 август 1997 тя загива, в Париж, в автомобилна катастрофа заедно с него и с шофьора им Анри Пол.


Урок 1: Той може да е принц, но да не е твоят - независимо от титлата му!

За майчинството

"Прегръдките имат огромна полза - особено за децата."

От брака на Чарлз и Даяна се раждат двамата им синове – принцовете Уилям и Хари. Първото й раждане е сложно и тежко. На 21 юни 1982 г. се появява на бял свят синът й Уилям. След него принцесата изпада в депресия. Междувременно се появяват и признаци за бързо развиваща се булимия. "Ако на мъжете им се налагаше да раждат, никой от тях нямаше да има повече от едно дете", споделя принцеса Даяна след раждането на Уилям. Принц Хари се ражда две години по-късно, на 14 септември 1984 година. Даяна се опитва да отглежда синовете си като деца, а не като принцове. Тя им позволява да носят спортни панталони, тениски, да хапват хамбургери и пуканки, да чакат на опашката за билети за кино, като всички останали деца.

Урок 2: Всички майки са кралици, ако не с титла, то със сигурност в очите на децата си!

За семейството

"В този брак бяхме трима. А аз не обичам тълпите."

Лейди-Ди прави пет опита за самоубийство по време на брака си. Момичето, което се запознава с принц Чарлз, поседнала върху бала със слама, не може да понесе оковите на монашеския живот, както и студеното отношение на съпруга си. Тя признава, че и двамата са направили грешки, за да стигне бракът им до своя край и не желае единствена да поема вината за това. 

Урок 3: Дори и принцесите страдат, по-важно е да преодоляват трудностите!

Снимка: Getty Images


За свободата
"Аз обичам духът ми да е свободен. Някои не харесват това, но то е начинът, по който мога да бъда себе си."

След разочарованията от брака идват тези от любовниците, лекарите, приятелките и близките. Диана се чувства предадена дори от майка си, която разказва пред медиите нейните наивни детски мечти, тайните, които й е споделяла през тийнейджърските години и недостатъците, от които се срамува. Сама и предадена, лейди-Ди се отдава изцяло на това да бъде себе си - майка на своите синове и отдаден доброволец, грижещ се за множеството болни деца, които посещава и за които е техният "ангел хранител".

Урок 4: Винаги търсете и правете това, което ви кара да се чувствате свободни и щастливи!

За щастието

"Казват, че е по-добре да си беден и щастлив, отколкото богат и злочест. А какво ще кажете за нещо компромисно - като среднобогат и просто без настроение?"

Ясно разбирайки, че предизвиква медийна сензация и разбърква стройния ред в британското кралско семейство, лейди-Ди избира да се раздели с Чарлз. А това е действие и позиция, които изсивкат смелост.
Кралица Елизабет II издава декрет с правила за титулуване на лицата, встъпили в брак с член на кралското семейство. Според него Даяна губи титлата Нейно Кралско Височество и е титулувана — Даяна, Принцеса на Уелс. Принцесата получава споразумение за £17 милиона, а специална клауза в него ѝ забранява да обсъжда детайлите. До смъртта си живее в Лондон, предимно сама, тъй като синовете й са били или в двореца или в училищните им общежития.

Урок 5: Не всички принцеси имат нужда от дворец. Някои се чувстват най-добре в собствената си компания!

За милосърдието
"Обичам да държа ръцете на хората, когато посещавам болници, въпреки че те са шокирани, защото не са преживявали нищо подобно преди това - но за мен това, което правя, е нещо нормално."

След развода си Даяна работи за Червения кръст и участва в кампании за премахването на противопехотните мини по света. Работата ѝ е хуманитарна и не е обвързана с политиката, която води кралския двор. Развива се в дейности, в които има лични интереси - музика, мода и пътувания. Основава множество фондации за деца, болни и бездомни.

Урок 6: Дали си силна жена личи по отношението ти към по-слабите.