Родена и израснала в космополитния Истанбул, турската фотографка Ейлюл Аслан не спира да разбива битуващи табута и обществени порядки в родината си като феминизъм, сексуалност, менструация, оргазъм, интимност, удоволствие, плодовитост. Новата фотокнига "Trompe L’Oeil" не е изключение от "голата" линия в творчеството й, която издаде преди броени дни в Берлин.

"Книгата беше инспирирана от любопитството ми да разбера как възприемам красотата. Какво значат понятия като грозно/красиво и как ни вдъхновяват в съвременната епоха на непрекъснато онлайн присъствие. Когато разглеждах профили за запознанство в Tinder, забелязах повторяемост. Хората често избираха определени части от тялото си (с която си мислят, че изглеждат красиво в очите на останалите), за да представят себе си с тези снимки", разказва Ейлюл.

Снимка: Eylül Aslan

"За арт проекта се срещнах с 20 мъже от Tinder, които помолих да представят своите "най-красиви" и "най-грозни" части от тялото, за да ги заснема. След което ги помолих да посочат същите части от моето тяло, за да фотографирам и тях към серията", допълва Аслан.

Валута ли е красотата в един толкова добре "куриран" онлайн свят от потребителите, питат снимките. Отрицателният отговор на въпроса е категоричен, защото "начинът, по който виждаме себе си и как ни виждат другите, се различава, защото красотата е в очите на зрителя - чрез очите на другите всяка част на тялото може да има различен смисъл от преди".