Краси Христова е българка, която живее в Лос Анджелис. Обиколила е 60 държави само за 4 години. Ще си кажете – тя сигурно работи в сферата на туризма или родителите й са достатъчно богати, за да може да си позволи подобно нещо. Отговорът не се доближава до нито едно от предположенията. Краси е имала мечта, за която се е борила, събирала е пари и е успяла да я реализира. Следващата цел на българката е Антарктида и добавяне в историята на още 40 страни. Интересното от всяко пътуване е, че Краси се снима, скачайки пред известни забележителности. Как започва всичко – поговорихме си с една българка, която живее в Лос Анджелис, но любимото й място в България е село Горно Дряново в Пирин.


Как се роди идеята да се снимаш на различни места по света, скачайки?
Първата снимка, която направих, скачайки, беше в Пуерто Рико през 2009 година, но идеята да се снимам така на различни места ми дойде, когато бях в Египет през 2011 година - месеци след революцията. Това беше първата страна по маршрута ми около света и на всяко хубаво местенце, където се снимах, позирах по горе-долу един и същи начин. Леко ми беше доскучало от това и реших да пробвам нещо друго и по-весело. Първата снимка, скачайки, беше In the Valley of Kings & Queens (в Египет), и се получи толкова готино, че реших като малка традиция през това пътешествие да продължа да се снимам така навсякъде, където ходя.

Долината на цариците, Египет



Това, което не очаквах беше супер позитивният отзвук, който снимките получиха от приятели и различни хора, които по случайност ги бяха видели. Това ме мотивира да превърна снимките в проект и да ги използвам като възможност да покажа света през моите очи, да вдъхновя други хора да пътуват и да превърнат мечтите си в реалност.

Пътешествия, които ще ви бележат за цял живот>>

Значи да пътуваш е била твоя мечта от малка?
Да, пътешествията бяха една далечна мечта в детството ми - семейството ни имаше много скромни възможности в онези дни и парите едва стигаха за необходимости. А аз мечтаех да посетя Лондон или Колизеума в Рим, докато учех история. Никога не мислех, че тази мечта би се осъществила някога, но стана...

 

Рим, Италия



С какво се занимаваш? Предполагам не с пътешествия, защото в такъв случай ти си голяма щастливка...

Всъщност не - работя в сферата на туризма, ако това са си помислили всички. По образование съм компютърен специалист и работя в софтуерна компания в Щатите.

Къде се намираш в момента?
В момента съм в Лос Анджелис. Тук работя, живея и се опитвам да пътувам при всяка възможност, която се отдава.

13 абсурдни и смешни оплаквания на туристи>>

Коя е следващата ти дестинация?

Решила съм да ида в Антарктида рано следващата година. Една от моите цели е да посетя всеки един континент и самата природа на Белия континент много ме впечатлява и влече, така че след години на планове и събиране на пари, най-накрая имам възможност да осъществя тази луда мечта!
Планът е да летя до Монтевидео, Уругвай, да прекарам няколко дни там, след което с ферибот ще стигна до Буенос Айрес, където мисля да отседна за 3-4 дни и да взема някой и друг урок по танго. След това ще летя до Ушуая - най-южният град на света, откъдето се вземат корабите до Антарктида. Надявам се да остане някой и друг ден от ваканцията да поразгледам Патагония.

Куала Лумпур, Малайзия

Говорейки за луди мечти - една от другите ми луди цели е да посетя поне 100 държави в света. Това е и причината поради, която освен в Антарктида - също ще посетя Аржентина и Уругвай. В момента съм щастлива, че съм ходила в 60 различни държави - и догодина, ако всичко тръгне по план, ще успея да достигна 75, стискай палци. Много малко хора имат тази възможност да пътуват толкова много - затова и реших да продължа с "Jumping Around the World" снимки и да споделя част от моите приключения.
От какво друго се интересуваш, освен от пътешествия?
Много обичам да прекарвам време с добри приятели, смеейки се. Обичам да ходя на планина (но само през лятото ) и плаж. Много ми харесва да гледам филми - така че можете редовно да ме намерите пред киноекрана или пред телевизора затаила дъх . Наскоро си осинових едно малко котенце - и въпреки че обичам да пътувам - също много обичам и да съм си вкъщи, сгушена на дивана с него.

Пътуване до Рая -Тайланд>>

Сама ли пътуваш или си имаш дружка?
Често пътувам с моя приятел, но голяма част от пътешествията ми са соло. Когато започнах да пътувам през 2009-а, за съжаление моите приятели или нямаха време, или средства да пътуват с мен. Аз бях събирала пари от години и също бях вземала допълнителни часове, за да мога да завърша университета 6 месеца по-рано и да попътувам из Европа. Дори и без дружки аз тръгнах сама, защото не исках да пропусна тази прекрасна възможност да осъществя една моя детска мечта!

 

Бали, Индонезия



И така тръгнах и много ми хареса да пътувам соло. Когато пътуваш сам е много лесно да се сприятелиш с нови хора. Въпреки че във всеки град отивах сама - никога не бях сама. И до този ден поддържам контакт с много от готините хора, които срещнах по пътя.

Кое е мястото, което те е впечатлило най-много и защо?
Две от най-любимите ми места са Париж и Рио де Жанейро. Ако можех, бих се преместила да живея в един от двата града още днес. Трудно е да обясня защо Рио или Париж - просто нещо ме влече към тези две места. И Париж, и Рио са супер прелестни, готини градове с по нещо за всеки и имат една жизнерадост, която е осезаема и ме кара да се чувствам много жива и щастлива.

 

Банкок, Тайланд



Няколко други места, които много ме впечатлиха са Венеция, Барселона,Тайланд, Москва, Лисабон и Косово.

Малта – малкият бисер на Средиземноморието>>

Къде виждаш себе си след 20 години?
Уау, това е доста труден въпрос. След 20 години се надявам да имам едно прекрасно семейство с деца и възможност да им покажа някои от моите любими местенца на света. Мисля, че да пътуваш из света е истинско богатсво и ти помага да научиш важни житейски уроци.

Също се надявам да работя нещо, което ме удовлетворява и ми позволява да правя нещо позитивно за други хора и света. Дали чрез Jumping Around the World снимки, блога или нещо друго - също се надявам да съм вдъхновила поне няколко човека да мечтаят лудо и да преследват мечтите си във всяка възможност, която им се отдаде.

А това познайте къде се намира?



Кое е любимото ти място в България?
Не живея в България в момента, но много обичам да се прибирам, за да прекарвам време с роднини и моите добри приятели. Много ми липсват и ми е драго, когато мога да ги видя.
Любимо местенце в България е Пирин и селцата наоколо. Ще ми се смееш, но за мен Горно Дряново е адски чаровно място. Минахме от там на път за Лещен и много ме впечатли пейзажът.