На 22 и 23 февруари в София се състоя Кулинарен форум „Концепции 2011”, организирано от Евро-Ток България. На демонстрационното шоу за готвене взеха участие водещи шеф-готвачи от България, Испания, Франция, Белгия, Дания, Италия и Гърция. Сред известните имена бяха Мартен Томсън, Джовани Порку, Лоран Мао, Робин Монсеррат, Андреас Флекенщайн, Инна Бадалова, Велин Великов, Ивайло Рангелов и други. Всички те са с опит в ресторанти с 1, 2 и 3 звезди Мишлен, имат дълги практики в  кулинарни академии или са печелили големи международни конкурси. Всеки от шеф-готвачите разполагаше с около 30 минути, за да представи своите концепции за висшата кулинария с авторски рецепти. Водещият Ради Стамболов - президент на Евро-Ток България, не само поддържаше атмосферата свежа през цялото време, но и често помагаше в кулинарните дейности.

Сред атрактивните изкушения, които замаяха главите на гостите, бяха хартия за ядене, замразен крокмач (осолено, отлежало овче мляко), с течен азот, позлатени бонбони, сурово говеждо, желиран шоколад, сушени яйца от кефал, бисквити от скариди, пяна от розмарин, бутчета от пъдпъдък със смокини, десерт с ядливо злато и още много други.

Тенденция в кулинарните технологии през 2011 г. са ястията да са съставени от много компоненти, като някои стигат дори до 70. Качественото месо да се използва абсолютно сурово, желатинът да се замести с агар-агар, а декорацията на ястията да включва рисуване върху чиниите с боя от калмари и мастило от сепия. Въпреки всички експерименти и иновации, готвачите признават, че най-вкусните неща са прости, като например бъркани яйца и печени картофи. Тайната на всяко ястие е в добрия подбор на продуктите. Само с качествена основа можем да си гарантираме и добро и вкусно продължение.

Тъй като най-голям интерес сред публиката предизвика атрактивното замразяване на крокмач с течен азот от шеф-готвача Валери Нешов, негови колеги се заканиха догодина да готвят с експлозив C4, с надеждата да спечелят още повече внимание. Испанецът Фиро Васкес, който впечатли всички, разказвайки как превръща печената агнешка плешка в хартия за ядене, обеща, че съвсем скоро ще направи лист хартия и от традиционната българска шопска салата.