Обзалагаме се, че точно в този момент всеки от вас може да се сети за ситуация, в която му се е искало земята да отвори уста и да го погълне, заличавайки завинаги червения срам по бузите. Или случай, в който ви се е искало да зачервите бузите на някого, който ви е засегнал на чувствителна тема, но вместо това просто сте замълчали... Или може би случай, в който е нямало как да скриете личен проблем, с който не се гордеете – например, нямате нито стотинка на 15-о число от месеца, при положение, че взимате заплата на 5-о...

Изходът в подобни случаи може да е много лесен – самоиронията! Смехът доказано лекува, а смехът над себе си може да спасява. Самоиронията е чувство за хумор, но с висше образование – ще направи живота ви по-лесен, дори може да ви направи по-симпатични в очите на другите и, най-важното, вие ще се почувствате по-добре.

Как да овладеете самоиронията ли? Просто не се взимайте на сериозно. Всеки може да сбърка и да каже нещо накриво, да се сблъска с нетактичността на хората или да изпадне в някакво затруднение в личния си живот, но с малко повече хумор нещата първо ще започнат да изглеждат по-добре, а след това и ще станат по-добре.

"Ако можете да се присмивате над себе си, ще можете да си простите. Ако можете да простите на себе си, ще можете да прощавате и на околните", пише психологът Сюзън Спаркс в блога си.

Представяме ви няколко известни личности, от които можем да вземем пример за това колко е хубаво да се смеем на себе си.

Най-смешните оптически измами>>>

Дженифър Лорънс

Дженифър Лорънс Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След големия й актьорски талант, способността да се надсмива над себе си е качеството, което направи Дженифър Лорънс любимка на целия свят. Наскоро актрисата се посмя, заедно с публиката в шоуто на Джими Кимъл, на факта, че гърдите й са с различна големина, а по-рано определи уменията си на дансинга като тези на "баща на абитуриентски бал”.

Падането на Оскар-ите Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Най-чаровната й закачка със себе си обаче беше в най-важния момент в кариерата й до момента – когато спечели "Оскар” за ролята си в "Наръчник на оптимиста”. Актрисата се спъна и падна, изкачвайки стълбите, за да получи престижната статуетка. Засрамена, но хладнокръвна, Лорънс се пошегува с публиката в залата, която я аплодираше на крака: "Вие, хора, се изправихте на крака само, защото паднах и ми е много неудобно, но ви благодаря”, каза актрисата.

По-късно, на въпрос какви мисли са минавали през главата й в този момент, Лорънс отново се пошегува: "Мина ми само една лоша дума, която не мога да кажа... започва с “F”!”

Дженифър Лорънс на червения килим - дръзка, стилна и (МНОГО) секси>>>

Джеймс Франко

Джеймс Франко в шоуто Roast Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Джеймс Франко беше пълен провал като водещ на церемонията на наградите „Оскар” и това не е само наше мнение. По-скоро е мнението на целия свят! Звездата от „127 часа” доказа, че не се взима на сериозно и не само може да приеме критиката на целия свят, а и спокойно може да изтърпи подигравките на хората с усмивка. През септември 2013-а Франко беше специалният гост в предаването Roast по комедийния канал Comedy Central, в което известни комици, близки и приятели на звездата в шоуто излизат на сцената и остроумно се подиграват с аспекти от живота му/й. Всичко е с цел забавление и Франко наистина се забавляваше, докато най-близките му колеги от Холивуд го разкатаха за представянето му на "Оскар"-ите.

"Това е наказанието ми за "Оскар”-ите”, коментира на края на шоуто Франко.

Бил Клинтън

Бил Клинтън Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В началото на новото хилядолетие бившият президент на САЩ се наложи да пребори доста здравословни проблеми, сред които и операция за поставяне на четворен байпас. Въпреки сериозното си състояние, Клинтън не загуби чувството си за хумор и без проблеми се шегуваше със здравословното си състояние. По време на официален коктейл, на въпрос какво е любимото му питие, Клинтън отговаря с усмивка: "Липитор" с лед”, като "Липитор” е името на лекарството, което шегаджията пие за намаляване на холестерола.

Като си говорим за бивши президенти на САЩ, да си поговорим и за една от най-обичаните първи дами на Щатите>>>

Марк Зукърбърг

Марк Зукърбърг Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Откакто цялата планета знае името му, основателят на Facebook непрекъснато търпи критика, че е много арогантен и надут. Това може и да не е доказана истина или лъжа, но Зукърбърг доказа, че има достатъчно чувство за хумор, за да се шегува с тези обвинения.

През 2011-а Зукърбърг и актьорът, който го изигра в хитовия филм „Социалната мрежа” – Джеси Айзенбърг, участваха заедно в шоуто Saturday Night Live, представяйки се като самовлюбен егоманиак.

"Защо не мога да вляза там? Аз съм истинският Марк Зукърбърг. Хайде, де. Аз измислих "Сръчкването”!, беше една от репликите на Зукърбърг в скеча. 

Любовната история на Марк Зукърбърг>>>