Новото издание на Каталог на българското вино е пето по ред. „Ние харесваме числото пет. С пет звезди оценяваме български вина, които смятаме за изключителни” – пишат в увода двете дами, които стоят зад проекта. Цвета Тановска е икономист и за нея виното е страстно хоби, а за Катя Йончева то е и професия.

Помагат им осем дегустатори с най-различни професии – банкер, художник, сомелиер, инженер...

„В каталога са включени всички вина, очаквани на пазара през 2017 година. Радвам се, че белите вина показват стабилна тенденция към подобряване на качеството си. Включили сме и т.нар. orange вина – направени от бели сортове по технология за червено вино, но поради липса на опит те не са оценени. Тези вина са нещо като огледален вариант на розетата (червен сорт с технология за бяло вино), но това не ги прави близки. Orange вината са доста по-тежки и по-плътни” – сподели Цвета Тановска в телефонно интервю за Ladyzone.

Вината в каталога са разделени в ценови групи, отбелязани с буквите X (до 8 лв.), А (8-13,99 лв.), В (14-21,99 лв.), С (22-35,99 лв.) и Е (над 36 лв.). Буквата D е пропусната, защото на латиница и кирилица се изписва по различен начин, а каталогът (твърди корици, 15 лв.) е двуезичен и не е желателно да има различие с английската част.

В изданието има още речник на термините и полезна информация за винопроизводството. Включена е и карта на България с винарските изби. Ако искате да посетите някоя, ползвайте посочените телфони за връзка, за да получите актуална информация дали и кога приемат посетители.

Вината в каталога са оценени със звездички – от една до пет, като има и половинки (звезда в по-блед цвят). Единствено в този каталог ще откриете оценка, означена с усмивка. „Поставили сме я на вина, които може и да не са с максималните пет звезди, но са ни харесали. Както някои хора ти стават симпатични веднага, така е и с вината” – обяснява Цвета и допълва, че всички вина са дегустирани. Няма механично пренесени оценки от миналата година.

В каталога не са представени пенливи, подсилени или ликьорени вина. Дегустират се само вина в стъклени бутилки.

Цвета Тановска пътува често в чужбина и има наблюдения върху тенденциите по света. Според нея има завръщане към стари, класически технологии във винопроизводството, без това непременно да означава по-добър вкус. „По-скоро една екзотика, обогатяване на усещанията. Тези неиндустриални вина са по-трудни за съхранение, по-скъпи са и няма как да станат масови” – обяснява тя.

Каталог на българското вино 2017 г. може да се купи от по-добрите магазини за вино, големите вериги книжарници, както и от интернет. Например от този адрес.