88-годишният Уилям Шатнър, който е идол за няколко поколения почитатели на научната фантастика благодарение на култовата поредица „Стар Трек“, е подал документи за развод. Според информацията, която има американският сайт „E! News“, актьорът и съпругата му Елизабет Шатнър, които са женени от 18 години, са се разделили още в началото на годината, но са решили да направят края на отношенията си официален едва сега.

Това беше четвъртият брак за Шатнър, който се ожени за Елизабет през 2001 година, две години след смъртта на предишната си съпруга Нерин Кид. Преди Кид актьорът имаше два брака – за Глория Ранд и Марси Рафърти, които завършиха с развод.

Снимка: Getty Images

Шатнър има над 100 милиона долара, спечелени предимно благодарение на ролята му в „Стар Трек“. Космическата сага остава най-известното му участие, въпреки че продължава да се снима в доста сериали, сред които най-популярен е „Адвокатите от Бостън“, за който дори има награда „Златен глобус“.

Снимка: Getty Images

В сериала и филмите от поредицата „Стар Трек“, Шатнър играе ролята на главния герой капитан Кърк. Той командва космическия кораб „Ентърпрайз“, който пътува до неизследвани места във вселената и изучава нови планети, раси и култури.

За последно Шатнър изпълни ролята на капитан Кърк на екрана през 1994 година, но след това е участва с гласа си в няколко игри по космическата поредица. В новите филми от поредицата „Стар Трек“ на режисьора Джей Джей Ейбрамс ролята на Кърк е поверена на Крис Пайн.