Един от елементите, който се добавят към автобиографията, когато се кандидатства за нова работа, е снимка. Мненията дали тя да присъства са в двата крайни полюса. Някои считат, че снимката не е нужна, защото външният вид няма общо с познанията и опита. Други считат, че нейната функция е визуално да отличи кандидата от останалите. Това, разбира се, не означава, че сте се явили на конкурс за красота и ще оценяват външността ви. Снимката не е проверка дали кандидатът е красив, или грозен. Около 80% от първоначалното възприятие за един човек идва от това как изглежда той в момента.

Дали ще приложите снимка, или не, зависи и от естеството на работата. Някои работодатели отбелязват това като допълнително тяхно изискване.

При всички случаи е добре да спазите някои основни насоки за това как да изглеждате на снимката, за да имате приветлив вид и да направите добро впечатление.


Дикриминация ли е изискването да представите снимка?

Хората, които се занимават в подбор на кадри, не гледат дали косата ви е руса, или черна, а самото излъчване, което имате, "настроението", което създава снимката. За разлика от модните агенти, специалистите човешки ресурси възприемат външния вид като старанието, което човекът вложил, за да изглежда така. А в определена степен външността говори и за отношението му към работата му.

И ако в България, Германия и дори Китай темата за присъствието на снимка е гъвкава и по желание, то в Англия считат, че това е дискриминационно и е законово забранено. Затова, ако кандидатствате за работа в Обединеното кралство, не прилагайте снимка. 

Изследване, направено в Университета на Бен Гурион в Израел показва, че добре изглеждащите мъже имат много по-големи шансове да бъдат поканени на интервюта за работа, отколкото мъжете с обикновен външен вид. При жените обаче е различно -  красивите жени губят в състезанието срещу по-малко привлекателни жени кандидати. 

Как да изглеждате на снимката?

- паспортен формат

- в кадър - глава и малка част от раменете и деколтето

- едното рамо трябва да е леко изнесено напред

- с едва доловима усмивка

- да не сте намръщени или с нацупени устни, тип Duck face

- да изглеждате чистоплътна, уверена и позитивна

- дискретен грим, без натрапчиви бижута и вечерна прическа

- да не е селфи, правено с мобилния телефон с приложени фото филтри

Снимка: Thinkstock



Списък с неподходящи снимки, чиито притежатели все пак са започнали работа:

- снимка с бутилка бира в парка
- снимка по халат
- снимка гол до кръста с леко свален панталон
- снимка с баничка и боза в ръцете