Градският фестивал "София Диша" ще има нов модел на провеждане през 2017-а, като за осма поредна година ще освободи от движение централните улици в града, за да отвори пространство за изкуство и култура.

Традиционно фестивалът се случваше всяка неделя от август, като миналата година обхвана зелени зони и паркови пространства около локациите си, но тази година организаторите желаят да се проведе в последните съботи и недели на юни и август – 24 и 25 юни и 26 и 27 август

Идеята е по този начин да се разшири и разнообрази обхватът на фестивала и да се впише в активната културна програма по подготовката на започващото председателство на Съвета на Европа в България през 2018 г. 

Фестивалът обявява и отворена покана за участие към всички български и чуждестранни артисти, които биха искали да се включат в него на sofiadisha.com, като и през тази година фокусът му ще бъде върху подкрепата и представянето на младите български творци в областта на приложните, визуалните изкуства, музиката и киното.

По време на провеждането на "София Диша", локацията ще бъде разделена на тематични зони, което се наложи като успешен модел от миналата година.

В  "Творческа зона" ще се състоят планираните концерти, изложби и прожекции от програмата на фестивала, в подкрепа на творческите таланти на България.

В "Детска зона" ще бъдат представени всички активни събития, които образоват, възпитават и забавляват малките посетители и техните родители и са в подкрепа на каузата срещу насилието на деца.

В "Спортна зона" на разположение на посетителите ще има различни спортни съоръжения и спортни артикули, както и  демонстрации и открити уроци по различни спортове, в подкрепа на здравословния начин на живот.

В "Базарна зона" ще бъдат представени българските художници приложници и дизайнери. Новото през тази година в нея са изложбите на артистите-участници, както и "Зона България", в която ще бъдат включени българските традиционни занаяти, музика и танци.

В началото на юни ще бъдат обявени локациите, участниците и цялостната програма. Очаквайте подробности!