Какво по-романтично от това да се омъжиш в най-романтичния град на света – Париж?! Дори да не разбираш значението на думите, самото им произношение гали ушите – l’amour, je t’aime, Veux-tu m'épouser?* Като не забравяме, че за още повече чар р-то е френско.

Но френската столица е на 2307 км от българската. Разстоянието, езикът, различните закони и непознаването на мястото са само част от пречките, които могат да се появят, ако решите да имате една малко по-нестандартна сватба.

Тук ще ви предложим няколко съвета за това как да организирате сватбата си в Париж, без горчивото наистина да ви загорчи.

Ако искате да се омъжите в българското посолство в Париж

Свържете се с българския консул в Париж по имейл или телефон. Когато посочите исканата дата, той би могъл да ви каже в колко часа е възможно да осъществи церемонията, според неговите ангажименти тогава. Не се притеснявайте – консулът (поне засега) е любезен!

Документите
, на които трябва предварително да изпратите копие, са:
- медицинско свидетелство със задължително включени изследвания за СПИН, васерман и психическо здраве.
- лични карти на двамата
- декларация, че желате да сключите граждански брак
- декларация за актуално семейно положение. Получава се от общината и с нея декларирате, че в момента не сте омъжена или ако имате предишен брак, сте разведена. Останалите документи може да занесете на място – декларация за имуществено състояние по образец, в която се посочва как би се разделило то при евентуален развод. В деня на сватбата носете оригиналите на всички документи.

Консулските такси
за обработка на документите са 40 евро. Плащат се на място.

Предварително трябва да уведомите, ако искате шампанско и чаши, както и дали ще си разменяте халки.

Залата на българското консулство в Париж, в която се сключват бракове, е малка и тясна. Максимумът от хора, които събира, е 8 човека. Имайте го предвид, когато каните гости.

Ако не можете да поемете разходите за пътуването на кумовете, които сте избрали, ако не сте избрали все още такива, или поради някаква друга причина, знайте, че не е задължително да ги водите. В консулството винаги ще се намерят ентусиасти, които с удоволствие ще станат свидетели на вашата сватба.  

Резервирайте стаи в хотел, който е близо до консулството. Ако не познавате града и не знаете езика, това доста ще ви улесни. Да се хване такси от улицата е трудничко, но за сметка на това винаги може да използвате метрото или автобусите. Мрежата на градския транспорт е добре разработена, чисто е и влаковете/автобусите идват през кратък интервал от време. За близки разстояния, разбира се, може да разчитате и на собствените си крака.

сватба в Париж

Ако искате да се омъжите в кметство

Кметството в Париж, за разлика от българското консулство, е френска територия. Затова там важат законите и изискванията на Франция.

Според френското законодателство, преди да сключи брак, двойката трябва да е живяла в града последните 40 дни преди церемонията. За да докажете това, трябва да предоставите битова сметки, договор за наем или лизинг. Ако имате парижки приятели или роднини, те могат да свидетелстват за това, че сте живели у тях.

Необходими документи – лична карта/паспорт, свидетелство за раждане, удостоверение, че не сте омъжена за друго лице в момента, медицинско свидетелство (за физическо и психическо здраве), декларация, че желате да сключите граждански брак.

Изберете си двама свидетели. Те ще са свидетели на брака ви, но може да не са кумовете, които остават за цял живот. И за тях ще трябва да предоставите нужните документи в кметството, където ще сключите гражданския си брак. Обикновено това са имена, адреси, професии и копие от личните им документи.

За да ви дадат съгласие от кметството, че може да се омъжите там, е нужно определено време. Изчакайте, колкото е необходимо. След това, ако всичко е наред с документите, ще се свържат с вас, за да потвърдят датата и часа за сватбата.

Е, от нас успех и горчиво! И да не забравите да ни изпратите снимки от събитието.
__________________________________________________________________
* - любов, обичам те, Ще се омъжиш ли за мен?