Всяка сутрин преди да излезем от вкъщи проверяваме в интернет или слушаме прогнозата по телевизията, за да разберем какво ще е времето и как да сме облечени. Планинарите обаче не разполагат с подобни технологии, а само с чаша кафе. Как да познаете какво ще е времето с помощта на ароматната напитка?

Кажи ми какво кафе пиеш, за да ти кажа какъв си>>

Направете си кафе, както обикновено - сложете мляко и захар (по желание и вкус), но задължително разбъркайте. Трябва да се получат мехурчета.
 

Именно мехурчетата ще ви помогнат да разберете какво ще е времето. Ако те се разбутат бързо към краищата на чашата, това означава, че времето в следващите 12 часа ще е хубаво, а небето ясно.

Ако образуваните мехурчета се задържат за по-дълго в средата на чашата, това е ясен знак, че в следващите 12 часа е възможно да вали.

Животът като чаша кафе>>

Променливо време ни очаква, ако същите мехурчета се придвижват бавно към ръба на чашата.

 

Ако си мислите, че всичко е въпрос на гадаене, всъщност ще останете разочаровани, защото зад мистериозния трик с познаване на времето се крие научна обосновка. Когато налягането на въздуха е високо, то избутва по-бързо мехурчетата. Високото атмосферно налягане означава хубаво и спокойно време. По същия начин стоят нещата, когато налягането е ниско – то трудно избутва балончетата и прогнозира лошо време с валежи.

Крем Парфе с кафе>>

 

Този трик е разкрит в издание на списание “Backpacker” преди много години и е изключително подходящ за къмпингуващи, които не разполагат с интернет връзка и други канали, чрез които да проверят прогнозата.

 


Хитро, а?