Инвестираме много време да разучим какъв е хотелът, в който ще почиваме през лятото или пък детската градина на детето си. Защо не положим същите усилия и за новото работно място. Там ще прекарвате голяма част от времето си. Нужно е да имате повече, и то достоверна информация за него, като гледате на проучването като на една добра инвестиция в бъдещето си.

Първият канал, който най-често използваме, е интернет
Форумите са пълни с различни мнения за мястото, което проучвате. Не забравяйте, че всички тези хора, които са писали, не са обективни. Там има такива, които са били току-що уволнени и са си излели гнева във виртуалното пространство, и други, на които е било предложено повишение и те бързат да споделят радостта си. Опитайте се да отсявайте значимата информация.

Открийте какво се крие зад опаковката
Докато не навлезете в дебрите на една работа, вие имате само една представа за нея – тази, която компанията налага пред обществото. Понякога наложеният образ и реалността могат да се разминават. И в това няма нищо лошо или странно. По-важно е вие да разберете за себе си с колко от тези разминавания сте съгласни и колко можете да понесете. Използвайте уменията си в областта на комуникацията и човешките отношения, за да разберете повече за бъдещото си работно място.

Oгледайте офиса, когато ви поканят на интервю
Приятна ли е атмосферата? Бихте ли се чувствали добре, ако сте по цял ден там? Представяте ли си как прекрачвате прага му всеки ден, 5 дена в седмицата? Това какво чувство ви създава – комфортно или не?

Контакт със служителите – от охраната или рецепцията
Секретарката/асистентката най-вероятно ще ви предложи кафе или вода. Използвайте възможността да поговорите с нея, като и зададете няколко неформални въпроса. На тази позиция хората обикновено са приветливи и разговорливи и едва ли ще ви се наложи да полагате големи усилия, за да завържете диалог. Допадат ли ви тези хора? Бихте ли искали да прекарвате работния си ден с тях?

Опитайте се да завържете разговор с асистента на човека, който ще ви интервюира или с някой от Човешки ресурси, които е на по-ниска позиция  
Най-вероятно ще ви се наложи да изчакате няколко минути преди интервюто. Използвайте това време за малко информация от кухнята. Може би не знаете, но често шефовете се доверяват на мнението или първото впечатление на своите асистенти за новия човек, когото ще интервюират. Един вдигнат палец от тяхна страна може да ви осигури мястото или да ви изпрати в графата "Не става".

Разходете се по коридорите и разгледайте подробно каква е обстановката/какви са хората
Служителите изглеждат ли щастливи? Говорят ли си, шегуват ли се помежду си? Приятелски настроени ли са или виждате съчувствие в очите им? Идете до кафето или закусвалнята на етажа. Надайте едно ухо за разговорите, които водят помежду си хората. Как ви се струват? За какво си говорят? Искате ли да сте един от тях.

Тези практики – семпли и не изискващи големи усилия, са като пътеки към сърцето на новото ви работно място. Използвайте ги, за да създадете за себе си още по-ясен образ на мястото, на което отивате. Това ще ви бъде само от полза.