Следват няколко основни правила за това как да заставате когато ни снимат.

#1 – Завъртете лицето леко встрани (3/4) – имате избор да не гледате в обектива или да обърнете поглед сякаш сега разбирате, че ви снимат. Също така фотографите споделят, че лявата страна на лицето е винаги по-естествена и красива от дясната.

#2 – Изправете шията – така ще избегнете нежеланата поява на двойна брадичка.

#3 – Не вдигайте твърде много брадичката – в желанието си шията ни да изглежда по-дълга, неестественото повдигане на брадичката може да доведе до обратен ефект и неестествен вид. Затова вдигайте я леко, но не много, за да може фотографът да ви снима в най-добрата ви светлина.

#4 – С усмивка всичко изглежда по-красиво. На снимка усмивката е важен елемент, но за да не изглежда изкуствена, фотографите съветват да позиционираме езика си близо до зъбите, така че да бъде тя естествена.

#5 – Когато ви снимат със светкавица, препоръчително е (колкото и да е дискомфортно) да гледаме в обектива, по този начин ще избегнем т.нар. “червени очи” и погледът ни ще изглежда блестящ.

#6 – Най-красивите снимки са естествените, не позирайте – ако искате да се смеете, скачате, танцувате – направете го докато ви снимат. Wow ефектът е гарантиран.

#7 – Разгледайте своите стари албуми и отбележете какво ви харесва на вашите снимки и какво не одобрявате в начина по който сте излязла. Така за в бъдеще ще знаете какво да промените.