Какво е нивото на образованието в България и защо все повече млади хора търсят място на чуждестранните учебни скамейки? В модна тенденция ли се превръща това по-заможните родители да изпращат децата си да учат в чужбина или нарастващият брой на чуждите дипломи, взети от българи, се дължи на по-качественото образование навън?

Тази неделя, от 12:30 часа, водещите на „Високи токчета” отново ще водят ожесточена словесна битка. Tози път провокирани от ценността на образованието и това какво мотивира и оказва влияние за професионалното изграждане на младите хора: средата или чисто индивидуалните и уникални качества и търсене. Специален  гост на предаването ще бъде завършилият  Харвард и настоящ преподавател в Пловдивския университет - д-р Васил Стоянов.



Ива Дойчинова вече обмисля къде една от дъщерите й да продължи обучението си и остро защитава позицията, че образованието, получено в чужбина, има много по-голяма практическа насоченост, а тя дава по-добрата платформа за адекватна професионална реализация.

Според Юлияна Дончева фактът, че гимназистите ни печелят световни международни олимпиади и донасят на страната ни златни и сребърни отличия доказва това, че те са перфектно подготвени  и че образованието ни е на нужното световно ниво.

Людмила Филипова отдава по-голяма важност на практическата насоченост на чуждестранното образование и за нея младите хора, които избират добрите чужди университети, го правят заради средата и заради дипломата.

Гери Гочева пък разкрива чисто човешката цена, която всеки решил да завърши и след това да работи в чужбина плаща, а именно това, че дори да имаш най-прекрасната и добре платена работа навън, ти винаги си оставаш „чужденец”.

Къде са креативността и новаторството в съвременното българско образование? Какви са днешните студенти? Защо доктор по лингвистика, завършил Харвард, решава да се завърне и да преподава в България. Дали според него разликата в образованието се дължи не толкова на разлика в съдържателния план тук и навън, колкото на ежедневието и на това, което вдъхновява младите хора.

Всичко това зрителите ще могат да видят тази неделя, от 12:30 часа, във „Високи токчета” по bTV.