Алкохол, марихуана, наркотици - това е част от ежедневието на някои известни в България личности. Много от тях осъзнават зависимостта си и успяват да я преборят, след което имат и смелостта откровено да говорят за това.

Сигурни сме, че решението да направиш подобно нещо пред много хора е трудно, но пък целта оправдава средствата – да помогнеш на други хора, които се намират в сходна ситуация и се нуждаят точно от тази истoрия, за да променят живота си.

Миро беше зависим от алкохола

Снимка: Facebook/Instagram

Мирослав Костадинов, както е цялото име на певеца, направи откровено признание в предаването „120 минути“ по bTV, че е бил зависим от алкохола. 

„Години наред се борех с алкохолна зависимост, която не беше чак толкова очевидна. Пиех си стандартно като българите. Пиех не само когато бях гневен, пиех, когато съм весел, пиех, когато съм тъжен.”

Миро усеща, че нещо не е наред и си дава ясна сметка за проблема си в началото на 2019 година, когато прекарал цяла нощ в молитви. 43-годишният изпълнител не е прибягвал до твърд алкохол, но добавя, че бирата също е „много тежък алкохол”, от който изпивал по 5 литра на ден.

„Работата е особено зле, когато започнеш да криеш от себе си количеството алкохол, което си изпил. За да не се вижда колко пия, аз методично си изхвърлях бутилките, защото събрани заедно в една торба за 24 часа, те бяха торбата на Дядо Коледа, но не пълна с подаръци.”

Певецът сподели историята за алкохолната си зависимост, за да помогне и на други хора в същата ситуация. Към днешна дата Миро не си позволява да пие изобщо.

 

ДЕО - 10 ГОДИНИ СЕ БОРИ СЪС ЗАВИСИМОСТТА СИ КЪМ НАРКОТИЦИТЕ 

Снимка: Facebook/Instagram

В предаването „Търси се“ певецът и водещ Деян Славчев признава за вземането на наркотици. Тежкият период продължил 10 години, като е имало „по-леки и по тежки периоди.“

„Моята игра с наркотиците е махленска. Не съм пробвал най-тежкия наркотик. Това може би ми е помогнало много. В момента, в който ти свършат парите, зависимостта приключва. Средата, в която си и местата, на които ходиш, те накланят натам. Това става единственото забавление и лесен отдушник. Чувстваш се за едно определено време добре и смяташ, че водиш някакви разговори и не спираш да ги водиш, а след това не помниш нищо от тях. Имаш чувството, че си казал нещо важно, а не остава нищо.“

Семейството му остава до него в този тежък период. В различни интервюта Део разказва за близката си среща с кокаина, екстазито и ЛСД. Това, което го спасява, е уиндсърфът, който успява да му покаже един друг вид адреналин, който „се равнява на това, което ми дава другото нещо.“ Следват йогата и техниката за дишане судашран крия.

КАЛИН ТЕРЗИЙСКИ: АЛКОХОЛИЗМЪТ Е БОЛЕСТ, ОТ КОЯТО НЕ ИСКАМ ДА СЕ ЛЕКУВАМ 

Снимка: Facebook/Instagram

Калин Терзийски също е сред публичните личности, които са споделяли за проблема си с чашката. През 2016 година той влиза във „Фермата“, за да преодолее дългогодишния си проблем с алкохола и да върне уважението на дъщеря си. Вместо това писателят пие една цяла вечер, в която споделя пред камерите: 

„Тъжен съм и съм сам, защото разбих живота си. Разделих се с най-хубавата и прекрасна жена заради една много красива млада актриса. Връзката ми с Елен (*актрисата Елен Колева) ме тласна към алкохола отново“.

Хората го познават като известен писател, но много малко от тях знаят, че той е бил и практикуващ психиатър, което му дало достъп до разнообразни лекарства. В интервю от 2011 г. Калин споделя, че в миналото бил много изобретателен в смесването на алкохол и транквилизатори като „Ривотрил“, „Ксанакс”, „Диазепем”, „Лексотан”.

В началото на 2016 г. Терзийски признава, че „алкохолизмът е болест, от която не искам да се лекувам“ в интервю за вестник "България днес".

„Алкохолизмът е тежка болест, която рецидивира. Случва се така, че човек може с години да живее нормално и изведнъж да се срути из основи... Единственото, което може да те направи нормален и да те спаси – това е пиенето.“

ИВАЙЛО ЗАХАРИЕВ Е БИЛ ПРИСТРАСТЕН КЪМ МАРИХУАНАТА 

Снимка: Facebook/Instagram

Познат добре от зрителите като ченгето Мартин в сериала „Под прикритие“ актьорът Ивайло Захариев прави публично достояние зависимостта си към марихуаната, говорейки пред различни медии. В началото на 2019 г., в интервю за Хай Клуб, той споделя:

„10 години вече се радвам на живота си без т.нар. трева. Това ми дава възможност да съм с трезва мисъл, да правя своите избори, а не да се лутам в несигурност. Това е в някаква степен битка със самия себе си. А не трябва да е така. Трябва битката да е за нови предизвикателства – за нови роли, да изучаваш нови неща."

През 2021 г. актьорът се ожени за Станислава Славчева. 

Това, което помага на Ивайло да се откъсне от марихуаната, е желанието му да стане актьор, „защото тревата вземаше голяма част от времето и мислите ми.“

Една от каузите, които актьорът подкрепя, е свързана с наркозависими младежи в група за взаимопомощ „Изход“. 

ЖАНА БЕРГЕНДОРФ ВЛИЗА В ЗАТВОРА ЗА УПОТРЕБА НА КОКАИН  

Снимка: Facebook/Instagram

За проблемите на поп певицата с наркотиците започна да се говори, когато в началото на 2016 г. беше задържана в столицата за употреба на кокаин. Тогава изпълнителката на хита „Самурай“ беше предизвикала лека катастрофа, след която се установява чрез полеви тест наличие на кокаин. Тогава тя е задържана за 24 часа.

Година по-рано певицата е откарана с патрулка след битов инцидент в дома ѝ. Тогава в апартамента ѝ е намерена „тревна маса“, но адвокатът ѝ тогава е категоричен, че не е нейна.

По-късно през 2016 г. Жана прави самопризнание в национален ефир за вземането на кокаин в популярно риалити, в което влиза, „за да спре“.

"Най-важното ми е да спра кокаина. Знам какво съм си причинила. Трябва да ме оперират, защото главата ми е пълна с гной и затова толкова ми тече носът. Всичко е от кокаина."

Какво сподели Жана за домашното насилие
- вижте във видеото.

*** ВАЖНО***
В България същестува Национална информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта, която е напълно безплатна и всеки може да потърси помощ по телефона на 0888 99 18 66 или на сайта на програмата - drugsinfo-bg.org