Вторият текст, посветен на храната и живота - заедно и поотделно.

 

Ти си на около 30. Живееш сама. Нямаш деца и в момента не се срещаш с никого. Това не те притеснява много, защото все още си млада. Обичаш работата си. Имаш достатъчно време да се забавляваш. Можеш да каниш гости, когато си пожелаеш. Имаш добре обзаведена кухня, която не ползваш. Това също не те притеснява, защото с магнит си залепила за хладилника списък с телефоните на почти всички заведения, които доставят храна в твоя квартал. Само за половин час си способна да сготвиш за десет човека. През деня хапваш сандвич или салата от бързото хранене на ъгъла, а вечер  имаш по-богат избор – кисело мляко, плодове, шоколад, чипс, уиски. В краен случай вино.

Ако се замислиш, връзките ти много приличат на начина ти на хранене. Посягаш към първото, което видиш, за да утолиш глада за споделяне, любов, секс.

Действаш с готови решения. Може дори да си избереш нещо на промоция. Чувстваш се сита за кратко. После пак си гладна. Дори и да е останало нещо от сандвича ти – изхвърляш го, защото вече имаш опит – знаеш, че всичко, взето от заведение за бързо хранене, не става за ядене, след като изстине. Понякога сутрин те боли глава, а закуската я пропускаш по навик.

Ти, разбира се, избягваш да се замисляш. Ако го направиш, ще откриеш, че не готвиш не просто защото си заета и уморена, но и защото няма за кого. А точно върху този въпрос не би желала да разсъждаваш кой знае колко много. Ти просто нямаш проблем с това, че живееш сама, естествено!
Аз ще се съглася и само мимоходом ще ти спомена, че времето, което ще отделиш, за да приготвиш храна за себе си вкъщи, е обратнопропорционално на времето, което ще ти е необходимо, за да срещнеш някого и двамата да съградите връзка.    

Затова прегледай някои рецепти. Забелязваш ли как ти звучат думите „масло, мляко, захар, какао, брашно” или „запържвате лука, нарязвате месото на лентички...”? Вкусно? Представяш си голяма, светла кухня и една усмихната и спокойна жена, която разговаря с теб, докато ръцете й сръчно вършат нещо, а главата ти се замайва от аромати?

Избираш рецепта. Купуваш необходимите продукти и още около две чанти ненужни неща и влизаш в кухнята. Започваш да миеш, режеш, чистиш, вариш, задушаваш. Тихо е. Дори да си пуснеш музика, пак е тихо. Ръцете ти са заети, но умът не. Без да искаш, започваш да ровичкаш вътре в себе си. Какво намираш?

Паяжини, неоправено легло, риза – мъжка, чаша за вино, пръчки за китайска храна, комплекси заради колежката, която успява да балансира между работата, децата и съпруга, брошура на тема „Как да се справим с целулита?” – на 30 си, трябва да започнеш да обръщаш повече внимание на тялото си, да си купиш крем против бръчки... Опитваш се да се разсееш от тези мисли? Недей.

Продължавай да готвиш

Имаш вече няколко пропуснати възможности зад гърба си. Нищо, за което да съжаляваш. Дали не се държиш зле с мъжете, та не ти се получава, прекалено взискателна ли си, може би трябва да се запишеш на йога, да спреш цигарите, да не скачаш от работа на работа, за да имаш стабилност. Скоро изобщо няма да бъдеш привлекателна. Защо да не заминеш сама на дълго пътешествие? Но пък сама е някак неприемливо – да не би да си някоя неспособна да завърти главата на един мъж, че да ходи сама нагоре-надолу по широкия свят? На 30 си. Не се мярка дори намек за женитба. Майка ти, като се обади, не пропуска да те уведоми как се развива Ленчето от горния етаж, която е по-малка от теб, но вече е бременна с второ...

Продължавай да готвиш. Според мен е добре да направиш и десерт.

Може би наистина няма да имаш деца? Кога ще им търсиш баща? Кога ще ги раждаш? Ще си останеш сам-сама и това е толкова страшно. Ама толкова ли е страшно наистина? Какво пък. Ако искаш дете, ще го родиш. Ако искаш да пътуваш, ще пътуваш. Толкова чудеса има по света. Защо да не ги видиш, дори и да си сама? Вярно, че е време да спреш да сменяш работата си. Но главно, защото вече е изтощително цялото това нагласяне към едни и същи фирмени навици, само че всеки път с нови колеги. И е време да почнеш да правиш упражнения и да си триеш грима вечер. Не за да те харесва някой друг, а за да се разпознаваш сутрин в огледалото.

Яденето е готово. Десертът е във фурната. Заеми се с почистването. Когато приключиш, огледай се. Изглежда добре. Подредено е. Уютно. Светло. Мирише хубаво. А ти си усмихната, спокойна, удовлетворена и някак сита. Помниш ли как ти звучаха имената на отделните продукти? Звучаха така, защото всъщност си представяше крайния резултат. Сега вече можеш наистина да стигнеш до него. Готви често. Независимо дали за себе си или за някой друг. Подреждай. Ако не срещнеш мъж, със сигурност ще срещнеш себе си. Сложи хубава покривка на масата, запали свещ, сипи си чаша вино и се покани на вечеря.

* от англ. ез. "single" - необвързан, "food" - храна.