Днес е Международният ден на грамотността. Възможността да пише е едно от най-големите постижения на човечеството. По този повод решихме да се поразровим из някои по-заплетени правописни ситуации и... да ги разплетем.

Годишен отпуск или годишна отпуска?
Задаваме си този въпрос поне веднъж в годината – когато трябва да попълним заявлението до работодателя си за почивните дни, които искаме да ползваме.

Факт е, че значението на думите е еднакво, независимо от това, в кой род са. Но колкото и дребна да се струва разликата за някои, всъщност такава има, и тя не е само в липсата или наличието на буквата а накрая на думата.

Двете думи принадлежат към различни стилове. Формата отпуск е неутрална и може да се употребява както в разговорен стил, така и в официален. За сметка на това обаче, отпуска е дума само с разговорен характер. Затова, когато попълваме официални документи или общуваме с някого в този стил и на тази висота, е нужно да използваме думата отпуск.

Петима ученици или пет ученика?
Нормите на книжовния българския език препоръчват замяната на бройна форма с обикновена множествена форма при определени случаи. Точно такива са тези, които означават съществителни от мъжки род за лица. Когато се употребява така нареченото колективно числително за лица – двама, трима, петима, се използва само обикновената множествена форма – двама ученици, петима ученици.

Роман от Иван Вазов или роман на Иван Вазов?
В началото на използването си предлогът на е бил доста ограничен. Постепенно обаче той напълно измества един друг предлог - от, който единствен до този момент се е използвал в съчетания като „Пиеса на Димитър Добрев”. Може би разликата между двата предлога е твърде тънка и дори недоловима, но всъщност с изборът тук определя и смисъла на израза.

Най-правилно би било да се каже "Роман, написан от Иван Вазов". Но тъй като изразът е прекалено дълъг, често го съкращаваме, особено в разговор.

Като заместваме предлога от с предлога на всъщност насочваме вниманието не към произведението, а към неговия автор. Ако искаме да акцентираме върху авторството (произхода на дадено произведение), трябва задължително да използваме предлога от.