Интервюто определено е нещо, което може да промени живота ви, като ви даде работата, за която винаги сте мечтали. За краткото време на тази среща (интервютата рядко траят повече от 30 минути) трябва да убедите потенциалния ви бъдещ работодател, че сте най-добрият кандидат за желаната от вас позиция.

Изследванията показват, че първото впечатление, което създавате в интервюиращия, се оформя по следния начин: 7% от казаното от вас, 38% от тона на гласа ви и 55% от езика на тялото. Така че освен да се подготвите за въпросите, които вероятно ще ви зададат, е нужно да знаете какви сигнали трябва да изпраща тялото ви. 

Положение на тялото

В началото на срещата, когато ви поканят да седнете, застанете изправени, но без да изглеждате вдървени. Така създавате впечатление за увереност и чувство на комфорт.

Ако се наложи да изчакате интервюиращия, бъдете спокойни и отпуснати. Не се разхождайте нервно из залата, а седнете, без да показвате признаци за притеснение. По време на самата среща не стойте прегърбени – това е знак за липса на самочувствие. Ако пък сте прекалено отпуснати върху стола и със свити рамене, показвате, че не сте достатъчно енергични и не внимавате за поведението си. Седенето на ръба на стола и постоянното потрепване или потропване с крак може да издаде напрежението и нервността ви.

Отпуснете се и се наклонете към интервюиращия под ъгъл от 10 градуса – това ще сигнализира, че сте заинтересовани и внимателно слушате това, което той говори. Ако се облегнете назад, изглежда сякаш сте прекалено отпуснати, а ако се наклоните на една страна, може да бъде изтълкувано като сигнал, че не се чувствате удобно в присъствието на интервюиращия.

Положението на главата също е много важно. Ако е наклонена на една страна, това говори, че сте отворена и приятелски настроена личност. Ако пък я държите изправена, демонстрирате авторитет и самочувствие.

Ръцете

В никакъв случай не поставяйте лактите на масата, за да подпрете главата си. Тази поза е забранена не само по време на интервю, но и на всякакви бизнес срещи. Не слагайте ръцете и под масата, защото така изглежда, сякаш криете нещо.

Дръжте ръцете си далеч от лицето – експертите по невербална комуникация смятат, че докосването на носа или устните по време на разговора показва, че кандидатът лъже. Също така не трябва да пипате шията си, защото това е сигнал за непрофесионалност и напрежение.     

Скръстените пред гърдите ръце говорят за затворено и отбранително поведение. Прекаленото жестикулиране показва несигурност и липса на професионализъм. Колкото по-малко движите ръцете си, толкова по-сигурни ще изглеждате. Най-добре е да ги държите отпуснати в скута или на масата. Контролирайте ги, за да покажете, че знаете какво правите с тях.

Погледът

Директният визуален контакт е задължителен – при липса на такъв интервюиращият ще се почувства, сякаш не може да установи връзка с вас. Визуалният контакт трябва да е позитивен знак, но ако не се използва както трябва, лесно може да има и негативен ефект.

Когато ви интервюират и искате да покажете, че слушате внимателно, трябва да погледнете човека срещу себе си в очите и да задържите погледа си. За да не изглежда сякаш сте се втренчили, мигайте на нормални интервали и кимайте с глава от време на време.

Експертите по невербална комуникация съветват да поддържате визуален контакт за около 10 секунди, когато вие говорите, след това за кратко да отклонявате поглед встрани и отново да поглеждате интервюиращия в очите. Обикновено слушателят трябва да поддържа контакта по-дълго от говорещия, който трябва да поглежда встрани от време на време.

Не гледайте надолу - това е знак, че не сте искрени или сте неуверени в това, което казвате. Покажете ентусиазма си със заинтересован израз на лицето.

Разчитайте езика на тялото на интервюиращия

Когато сте на интервю е нужно да бъдете много активни, т.е. да обръщате внимание на всичко. Езикът на тялото на интервюиращия също е много важен за представянето ви. Внимавайте какво сигнали ви изпраща той и се водете от тях.

Ако разпознаете признаци на скука (подпряна глава, загуба на визуален контакт) е нужно да отговаряте на въпросите кратко и ясно, за да привлечете отново вниманието му.

Когато интервюиращият скръсти ръце или се облегне назад, това показва, че не се чувства удобно. Може би вие сте се наклонили прекалено много към него и навлизате в личното му пространство. Ако между вас няма маса, която да ви отделя на достатъчно разстояние, тогава седнете на около метър от интервюиращия, за да се чувствате и двамата удобно.

Невербалната комуникация е много важна при интервютата за работа. Затова се упражнявайте пред огледало. Така сами ще можете да забележите грешките, които допускате и ще се научите да ги избягвате. Вярваме, че тези изпитани от нас съвети ще ви помогнат да изглеждате като съвършеният кандидат за желаната позиция – професионален и самоуверен. Каквито в действителност сте.