Най-голямата платформа за доброволчество TimeHeroes раздаде първите си годишни награди ГЕРОИТЕ. С престижните призове бяха отличени хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България.

Журито в състав Гена Трайкова от bTV, Красимира Величкова от Българския дарителски форум, поетът и журналист Марин Бодаков, Пролет Велкова от Дарик радио и екипа на TimeHeroes мина през трудния избор от общо 228 номинации, за да стигне до 21 отличени. 

"Не е необходимо да бъдеш известен, за да блестиш. Днес големите герои не са известните, а тези, които подават ръка – тези, които са разбрали колко е важно да правиш добро. Дълбок поклон на всички доброволци на България, с вас съм и продължавам да ви подкрепям", каза президентът Росен Плевнелиев.

Сред отличените са доброволците от социалната кухня към храм “Св. пророк Илия” в София, доброволците на Националната гореща телефонна линия за пострадали от насилие и група от клиенти с интелектуални затруднения на Дневен център “Светове”, фондация “Светът на Мария”. Статуетки бяха дадени още на неправителствени организации с успешен и оригинален подход в работата с доброволци; на отговорни компании, които развиват доброволчеството в екипите си; и на журналисти – за медийно отразяване на темата.

"Преди пет години създадохме TimeHeroes с една много проста идея - да можеш да намериш на едно място всички доброволчески каузи. За да ти е максимално лесно да дариш времето и уменията си. За мен тази церемония е безкрайно щастлив момент - да видя голяма част от организациите, които всеки ден правят света ни по-добър, доброволците, които не чакат някой друг, компаниите, които имат социално-отговорни политики, и журналистите, които обръщат внимание на всичко това. Или с други думи - героите", каза директорът на TimeHeroes Павел Кунчев.

Между 4 и 23 април на awards.timeheroes.org всеки можеше да номинира доброволци, неправителствени организации, компании, журналисти и др. за конкретни техни действия в сферата на доброволчеството в периода април 2016 – март 2017.

Тук можете да видите всички, които получиха престижните призове в първото издание на ГЕРОИТЕ, а тук можете да гледате видео от церемонията.