Пътешествията са източник на нови впечатление, особено когато по време на почивката успеем да видим нещо необичайно и запомнящо се. Ако искате да напълните сетивата си с такива впeчатления – на прага са множество пролетни фестивали, които просто си плачат да бъдат посетени. С фотоапарат в ръка, с голяма карта памет.

Фестивал на цъфналите вишни във Вашингтон
В края на март Вашингтон заприличва на град в Япония. Метаморфозата е възможна, благодарение на подаръка, който преди 100 години получава от Токио – 3000 млади вишни за засаждане. С времето количеството на дърветата се увеличава. Заедно с тях растат и активностите, които се случват около цъфтенето на вишните – приеми, паради, фестивали с пускане на хвърчила, велообиколки, музикални и театрални събития. Но най-голям интерес, разбира се, предизвикват нежните розови цветове. Тази година фестивалът ще се проведе на 27 април.

Фестивал на плодовете в Чантабури

В Тайланд идват хиляди туристи, които искат не само да се насладят на екзотичните плажове в страната, но и да усетят по-близо азиатската култура. Всяка година от 24 май до 1 юни има специален повод тук да се стичат още повече туристи. В този период в провинция Чантабури се провежда ежегодният фестивал на плодовете. Това е времето, в което се прибира реколтата и може да се насладите на всякакви чувани, нечувани, виждани и невиждани екзотични плодове – ананаси, кокосови орехи, рамбутан, мангостини, дуриани и др. Фестивалът се открива с пищен парад, в който се включват подвижни платформи, върху които се придвижват огромни фигури на птици, дворци, храмове, екзотични животни, направени от плодове. Всички фруктови изкушения се продават на изключително ниски цени. Така чем ако попаднете точно по това време в Тайланд, ще имате възможност да си купите, за да опитате не само вие, но и да занесете на приятели. Не забравяйте и нас :)

Фестивал на бирата в Прага
Чехия е една от традиционните дестинация за дегустация на бира в Европа. Чешкият фестивал на бирата се провежда всяка година в Прага, в продължение на 17 дни, от 17 май до 2 юни. Гостите на фестивала могат да опитат повече от 70 вида бира, произведена в местните пивоварни, а също и традиционни чешки ястия. За фестивала се разпъват огромни шатри, а гостите се обслужват от официанти в национални носии. На събитието всичко се заплаща в специална парична единица – бирени талери.


Фестивал на съвременния аржентински танц "Ciudanza"
Аржентина е известна като родината на един от най-страстните танци - тангото. Но ако предпочитате съвременните танцувални изпълнения, със сигурност ще ви хареса фестивалът "Ciudanza" в Буенос Айрес. В програмата на събитието участват професионални и непрофесионални танцьори. Освен това всеки желаещ може да мине обучение при известен хореограф. Фестивалът се провежда под открито небе и гостите могат да се наслаждават на забележителни танци и на приятен пикник из парковете (Лезама, Баранцас де Белграно или Чацабуцо) на столицата едновременно.

Фестивал на глупаците в Манкастър
Ако планирате пътешествие до Великобритания, разбира се, имате много варианти за уплътняване на свободното време. За хората, харесващи нестандартните неща, е посещението на замъка Манкастер. По думите на очевидци в него живее призракът Том Фул, чието име е нарицателно в английския език за глупост. В негова чест всяка година се провежда фестивал на глупака. Гости на мероприятието са клоуни от различни страни, има весели конкурси, организират се викторини, състезания. За посетители е открита главната зала в замъка, в която се провежда тържествен обяд и барбекю. Фестивалът се закрива с конкурс за остроумничество.