Разхождам се вчера из един магазин и разглеждам списанията по рафтовете. Отсреща ме гледат модели с перлени зъби и подскачащи за перфектния кадър актриси. Разгръщам едно от дебелите списания, което някой е извадил от найлоновата опаковка. И няма как нещо странно да не ми направи впечатление – всички тестери, залепени на рекламните страници, липсват.

Знаехте ли, че това е един от странните начини да си „напазарувате” крем, фондьотен или парфюм?

Това откритие предизвика любопитството ми и реших да проявя достатъчно търпение, за да проверя как стоят нещата с всички разопаковани списания. Резултатите – всички те бяха с отлепени тестери, рекламиращи нови козметични продукти. Малките пакетчета нямат баркод и не активират алармата на магазина. Затова всеки спокойно може да си ги пъхне в джоба и да си излезе необезпокояван.

Друг вариант на странно пазаруване, на който съм ставала свидетел, е практикуван предимно от бабите в хранителните магазини. Какво правят те ли?

Ако една връзка магданоз е прихваната с гумен ластик, те го свалят, добавят още една връзка и привързват двете.

Така прибират в пазарската си торба две връзки на цената на една.

Липсата на пари ли ни кара да сме толкова изобретателни или желанието да се порадваме на малки удоволствия? Кражба ли е това или оцеляване?

Сигурно има и други хитрости за пазаруване, които не са ми известни? Ставали ли сте свидетели на подобни случаи?