Дула е професионално обучена жена, която придружава родилката, като й указва емоционална и физическа подкрепа преди, по време и след раждането. Думата идва от гръцкото Δούλα, със значение „жена, която служи”. Именно служенето, подкрепата и информирането какво се случва са в основата на тази нова, но всъщност стара професия.

Казвам така, защото помощнички при раждането е имало още от времето на нашите баби. Разликата е в това, че тогава това не се е считало за професия, а по-скоро за вид умения, знания и талант по рождение, който е бил ценен високо.  И тук не става дума за жените, които израждат, а за помощничките, които са се грижели за удобството на бебето и майката.

Тази професия се практикува активно от повече от 20 години в Холандия, Белгия, Австрия, Дания, Италия, Англия, Швейцария, Испания, Швеция, Франция, Германия, и др. Някои от известните личности, използвали услугите на дула, са Деми Мур, Никол Кидман, Синди Крофорд и др.

Днес в България към професия дула се ориентират жените, които са информирани подробно за целия процес на раждането и всичко, случващо се с жената преди и след това, и не на последно място имат вътрешна потребност да помагат на другите и да споделят своите знания.

бебе

Работата на дулата в детайли

Освен теоретични знания, тя има и практически умения. Знае кога тревогата е фалшива, как точно да облекчи болките ви по време на контракции. Може да ги облекчи с масажи, с дихателни упражнения, които тренирате предварително, а после само ви припомня. Дулата е и посредник между вас и медицинския персонал, когато вие нямате силите да отстоявате позициите си, а за акушерките сте само поредния случай и не обръщат внимание на исканията ви, които считат просто за капризи. Тя може да присъства по време на цялото раждане или да ви подкрепя само частично. Изборът е ваш. Дулата ще е с вас и след това. Ще ви помага да се научите да кърмите, да полагате първите грижи за вашето бебче и да се възстановите бързо след раждането.

Ще се запитате тогава каква е разликата между дула и акушерка. Дулите не осигуряват клинични грижи за вас и новороденото. Пренаталният скрининг не е тяхна отговорност. Те са по-скоро допълнение към основните грижи и функции на лекарите и акушерките, но не и техни заместнички.

По време на раждане тя може да каже какво бихте искали вие, но не може да вземе решението вместо вас. Затова е добре предварително да сте обсъдили как точно вие искате да протече този процес. Дори да има някакви усложнения, дулата ще може да ви предложи най-добрите алтернативни варианти, от които вие да изберете.

Каква е ползата от дулата?

Лекото и бързо раждане до голяма степен зависи от емоционалното състояние на жената – дали тя е спокойна,информирана за случващото се и т.н. Колкото по-комфортно се чувства тя, толкова по-лесно тялото отделят хормони, позволяващи раждането да се случи леко и бързо. Това е вариантът, в който се спестяват системите и допълнителните вливания. В този ред на мисли, ползата от дулата е именно емоционалната подкрепа, която оказва на родилката, за да се чувства добре, в една нова за нея ситуация.

Дулите защитават клиентките си, без да влизат в конфликт с медицинските лица. Те подкрепят жената, независимо от типа раждане, което тя е избрала - водно раждане, със секцио, вагинално с анестезия или естествено, активно раждане.

Жените, избрали да раждат с подкрепата на дула, по-често избират естественото раждане. Така родовия процес не само протича по природен начин, но е и доста по-кратък от раждането с планова операция или използването на форцепс и вакуум.

Дулите са в помощ и на медицинския персонал. Все повече лекари и акушерки оценяват високо допълнителното внимание и грижи, които тези жени полагат за техните пациенти. Медицинският персонал, който е отворен за подобна помощ, я приема единствено и само като положителен фактор.

Има ли в дули България?

Дулата е сравнително ново „явление” в България. Болниците, в които са позволени раждания с дули в болници в България, са АГ болница „Д-р Щерев”, АГ болница „Св. Лазар”, болница „Токуда”.  За да станат дули жените преминават курсове обучение за раждане и за подкрепа след раждане, имат опит поне с три жени, на които са помагали, и постоянно поддържат знанията си, като се ресертифицират през 3 години.