С великолепния силует на своите лъскави пясъчни брегове, Дубай е една от най-луксозните дестинации в света. Независимо дали го посещавате, за да видите неговите завидни архитектурни забележителности, процъфтяващата му модерен арт сцена, или модната колекция от изискани ресторанти, барове и бутици, вие със сигурност ще намерите парченце хайлайф за душата си тук. Нека се поразтъпчем малко на дубайска земя…

Вместо увод

Дубай е едно от седемте емирства, съставляващи Обединените арабски емирства, както и неговият най-голям град. Разположен е на югоизточния бряг на Персийския залив. След откриването на нефт през 1966 г. градът бързо се разраства, главно за сметка на притока на имигранти. През 1971 г. емирството прекратява зависимостта си от Великобритания и се включва в новосъздадената федерация Обединени арабски емирства.

Лъскав екстериор

Първите ни, малко наивни мисли за Дубай бяха, че това е град без съдържание - дестинация, която се гордее само с външния вид сам, но под стъклено-хлъзгавия си и лъскав външен слой културно сърце още не съществува. Достатъчно е да кажем, че след като човек поживее известно време в този модерен метрополис, би се оказало, че мисли много погрешно, наистина.

Рай за шопинг

Като безмитен рай, Дубай най-вероятно ще допадне особено на shop-холиците - с пищен избор от молове, които са дом на някои от най-престижните имена в света на модата - от Jimmy Choo и Manolo Blahnik, през Gucci и Valentino. Ден на луксозен шопинг може да бъдат съчетан с обяд в някой от превъзходните ресторанти, които разполагат с менюта с ароматни пресни трюфели, разкошни подправки като шафран, изключително качество хайвер и най-подбраното шампанско.

Луксозно живене

На пръв поглед Дубай е леко стряскащ град - реещи се небостъргачи, молове, дизайнерските бутици и пищни хотели, които оставят дори лондонския Mayfair в засрамен. Ако кажем, че е увеселителен парк за богати, няма да сгрешим - в действителност градът е истински тематичен парк на лукса за тези, които имат дълбоки джобове и не се страхуват да бъркат в тях.

Език и религия

Официалният език на Дубай е арабският, но английски се чува отвсякъде. Ислямът е официалната религия на всичките седем емирства. Голяма част от местното население изповядва суни ислям. Има и малцинства от индуисти, сикхи и християни. В центъра на града се намират храмове на Шива и Кришна. Немюсюлманите в държавата са свободни да изповядват свободно религията си, но нямат право да проповядват публично или да разпространяват религиозни материали. Правителството следва политика на търпимост спрямо чуждите религии и много рядко се намесва в религиозната им дейност. В началото на 2001 г. започва строенето на протестантска и католическа църкви на територията на пристанище Джебел Али. Земята за строежа на църквите е дарена от правителството на Дубай. В края на 2005 г. започва строежът на първата гръцка православна църква. 

Фантастична архитектура

Дубай е древен град, известен със своите сукове - традиционни пазари. Местата, които могат да се разгледат, са много, но сред най-известните са Двореца на шейха, Дубайския музей и Джумейра. Градът е изпълнен с модерни небостъргачи като Емиратските Кули, които са 12-ата и 24-тата най-високи сгради в света, луксозния 7-звезден хотел Бурж Ал Араб, превърнал се в символ на Дубай, както и небостъргача Бурж Халифа, който се откри на 4 януари 2010 г. Височината му е 828 метра и го прави най-високата сграда в света. Планира се построяването на изкуствени острови, най-големите в света — трите Палмови острова — Джумейра, Джебел Али и Дейра, Остров на света и Дубайска брегова линия, които ще включват вили, магазини и хотели.

Декадентско глезене

Дубай предлага спа процедури като никоя друга дестинация по света, и вие ще откриете коктейл от неземни убежища, пръснати из целия град. Независимо дали искате да се къпете като кралска особа в традиционно проектирано пространство на Assawan Spa, или желаете да търсят нещо уникално - като Ice Igloo и Rainforest Rainroom на Amara Spa, идеалното уединено убежище само ви чака, за да му се отдадете. 

Пясък и сняг

Плажовете на Дубай предлагат една безкрайна гама от водни спортове и активности, независимо дали искате заредени с адреналин приключения, като гмуркания сред потънали кораби и парасейлинг, или по-спокойни дейности като гмуркане с шнорхел и вечерни круизи. Забавлението изглежда съществува зад всеки ъгъл на града, независимо дали използвате спокойно деня си, прекаран на великолепно голф игрище, или в пустинята на сафари сред дюните. Дори можете да се отдадете на любовта си към зимните спортове с посещение на впечатляващия Ski Dubai – отлично място, ако искате да избягате от 40-градусите жеги и се скриете под снежнобелия му купол.

Старият град – културното сърце

Ако всички тези пищни приключения, атракции и възможности за развлечения ти омръзнат, може да се насочиш към културната страна на Дубай в Стария град. Дом на Музея на Дубай и традиционните сгради на района Bastakiya, Старият Дубай ще ти предложи свят, далеч от жужащи булеварди на модерните квартал, с атмосферни улици изпъстрени с художествени галерии, оживените занаятчийници, ембиънт ресторанти и старинни сгради. Старият град е също така мястото, където ще намериш омайната джамията Jumeirah, която е впечатляващ пример на ислямската архитектура, както и е една от малкото джамии в града, отворена за немюсюлмани посетители.