Всички сме пътували със самолет и всички знаем, че храната, която стюардесите ни предлагат така любезно не е от най-вкусната. Важно е да знаем обаче, преди да се скараме с тях, че причината храната да няма много приятен вкус не е в стюардите, а в налягането.

Вкусовите рецептори и обонянието възприемат химичните сигнали от околната среда и се влияят от атмосферните условия. Разбира се, това как възприемаме вкуса на една или друга храна зависи от индивидуалния праг на чувствителност, но при всички той е по-висок в условията на ниско атмосферно налягане.

Американски учени  са установили, че повечето пътници в самолета предпочитат по време на полет доматения сок пред всички останали безалкохолни напитки.

Това е така, защото при нормални наземни условия доматеният сок има вкус на застояло. Сред облаците обаче, той сладни, освежава и ухае на плодове.

В такава среда ние усещаме вкуса на храните притъпено, както когато имаме хрема. Леките, неутрални храни например, имат блудкав вкус, а солта, захарта и различни други подправки се усещат доста по-слабо във въздуха, отколкото на земята.

Вкусът на кафето е по-горчив, отколкото на земята, а леките ароматни вина губят букета си и започват да киселеят. Затова пък вкусът на тежките червени вина се запазва.

Затова, ако не искате да се разочаровате от храните и напитките, които се предлагат по време на полет, вероятно ще трябва да си поръчате тежко червено вино, най-сладкия десерт или доматен сок.