Любителите на екстремните спортове и всички, които обичат по-нестандартните приключения, ще си имат своите дни на предизвикателствата. Всъщност фестивалът се провежда за седми пореден път и една от много симпатичните му цели е да срещне в реално време пътешественици, публика и организатори на пътувания в планините, пустините и пещерите у нас и по света. Дните са на практика свободен форум за изява на “outdoor” обществото в България и в няколко поредни вечери представят значимите прояви през изминалата година. 

Тазгодишното издание не прави изключение – стартът е на 29 ноември от 18:00 часа в УАСГ, София с обявяване на фотоконкурса „360 градуса предизвикателства”. С награждаването на победителите в същата инициатива пък ще бъде закрит фестивалът, но това ще се случи чак на 1 декември.

Ето няколко интересни акценти - световноизвестният испански катерач Дани Андрада ще гостува и открие тазгодишното седмо издание на фестивала с презентация в памет на великия алпинист Валтер Бонаити.

Освен това:

180 градуса южна ширина” – екофилм на режисьора Крис Малой по идея на основателя на фирма Патагония – Ивон Шуинард, който е автор и на книгата „Остави народа ми да кара сърф”.

Далече” – Филм на Георги Георгиев-Черния за височинно спускане със ски в Непал

Смъртоносна пудра” е документален филм с игрални възстановки за двама българи-скиори, които попадат в лавина през февруари 2010 при спускане от връх Мусала. Единият скиор е затрупан на 2 метра плътно под снега и само бързата и адекватна намеса на приятеля му успява да го спаси от сигурна смърт, при това минути преди фаталния край. Филм на Георги Михайлов и Инфинити Продъкшънс.

Promise Land” - кратък филм на Стоил Димитров, който проследява група млади сноубордисти и ски фрирайдъри в техния ентусиазъм да откриват непопулярни терени в планините на България. Заснет по време на най-слабия зимен сезон, филмът търси баланс между обещания, очаквания и безснежната реалност, която на практика ги заобикаля.

Още: късометражни документални филми за сърфиране, екстремно колоездене, пещерна експедиция в Албания и други интересни и екстремни преживявания, заснети на лента или запечатани в снимки.

Дните на предизвикателствата” се стремят да провокират защитата на българската природа, биоразнообразието и традициите чрез авторски филми и инициативи, като активно подкрепят устойчивото развитие на екотуризма в България.

За по-подробна информация - ето тук.