Освен бирата, бретцелите и вурстчетата, Октоберфест в Германия не започва без една колоритна и пълна с история модна добавка – традиционната носия на баварките, наречена дирндл (dirndl). Само като я видите и ви става ясно защо жените на Октоберфест не могат да празнуват без нея – цветна, одухотворяваща и връщаща векове назад, носията е попила в себе си толкова история, сякаш сама разказва какво се е случило назад във времето.

Освен че е красиво допълнение към празничното настроение на феста, въпрос на престиж е всяка германка да притежава дирндл.

В днешно време продажбата на носиите се е превърнала в изключително доходоносна търговия, от която се изкарват много пари по време на Фестивала на бирата. Цената на един дирндл може да излезе и не толкова висока, ако адресът на производството й е Китай или Индия, но решите ли да си купите германско производство, ще трябва да се изръсите сериозно. Най-ценните носии обаче са тези, които се предават от поколение на поколение и които са пропити с история и автентични материали.

Към историята на дирндла>>>

Малко история...
Днес дирндлът е най-разпространен в Германия – на-вече в Бавария, а също и в Швейцария, Лихтенщайн, Австрия и Южен Тирол. Точно като дънките, които първоначално били създадени като работно облекло, така и носията служела като униформа предимно за работа. Преди повече от 200 години на първия Октоберфест (17 октомври 1810 г.) никоя дама не носела дирндл, защото дрехата все още не съществувала.

Едва в края на 19 век тя се появява като евтино работно облекло, което носели главно слугините. Но за подобен празник като Октоберфест никоя баварка не обличала дирндла си, а се нагиздвала с най-новите си дрехи. Много по-късно дирндл се превърнал в знаков моден елемент на празника на бирата, който се провежда традиционно всеки октомври на площад „Терезиенвийзе“ в Мюнхен и събира милиони почитатели на дъхавата напитка.

Дирндл притежават и най-малките дами почти от своето раждане

Дирндл, като част от Октоберфест,  става истински популярен през 1972 г., когато Мюнхен се кандидатира за домакин на Олимпийските игри и спечелва кандидатурата.

Вижте как правилно се носи дирндл>>>

Повече от дреха за бира, повече от възел на престилка
Основните елементи, които съставят един съвременен дирндл, са широката пола, ризата, корсетът и престилката. Полата обикновено започва от кръста или малко по-ниско, като в зависимост от модните тенденции, тя може да е с различна дължина. Корсетът преди бил отделен елемент, но от 1930 г. насам е зашит за полата.

Той също може да варира в зависимост от предпочитанията – с високо или ниско деколте, кръгло или квадратно, може да се закопчава с копчета, куки или да се връзва с панделки.


Един от важните елементи на традиционната баварска носия е ризата.  Както корсетът, така и тя може да има деколтета в различна форма. Това, което обаче подчертава стила на носията, са ръкавите – често с екстравагантни къдри, с ръчна бродерия, с дантела или просто с права кройка. Най-често се изработва от лен или памук.  

Накрая идва ред на престилката. В миналото била носена, за да защитава облеклото от износване, а в днешно време тя изпълнява чисто декоративна функция. Това, за което трябва да внимавате – как точно ще вържете престилката, за да не изпратите грешно послание за семейното си положение. Ако е завързан отляво, означава че дамата е необвързана, отдясно - омъжена, сгодена или обвързана, а отпред означава, че жената е девствена. В случай че възелът е отзад, дамата е вдовица.