Нервността преди и по време на интервю за работа е нещo съвсем нормално и естествено. На никой не му харесва да бъде „ проучван и съден”

Предлагаме ви да обмислите тези няколко стратегии, следващият път, когато се готвите на интервю.

Подгответе се: изключително важно е да проучите компанията, в която кандидатствате за работа, колко се може по-подробно. Интернет страница (ако има такава), статии за нея, форуми и т.н. Подгответе си реч, в която да обясните кое в тази компания ви е познато и защо искате да работите точно там.

Покажете познания и разбиране в конкретната сфера. Покажете, че сте обмисли как би могла фирмата да се развива на пазара и с какво вие бихте могли да допринесете.Всяка сфера си има „език”. Научете термините на тази, в която искате да попаднете,а ако вече ги знаете, използвайте ги по време на интервюто. Колкото сте по-подготвени, толкова ще сте по-уверени.

Бъдете наясно с целите и възможностите си: познавайте способностите  и потенциала си и не се страхувайте да говорите за тях и това как може да ги приложите в евентуалната си бъдеща работа. Спомнете си за предизвикателства, с които сте се справяли в миналите си работи и разкажете за тях на интервюиращия.

Не говорете прекалено много: ако не сте сигурни в отговора на някои от въпросите, опитайте се да разберете какво искат да чуят. Бъдете кратки и ясни и не използвайте прекалено много излишни думи. Прекаленото приказване издава несигурност и незнание по конкретен въпрос.

Бъдете за пример: запомнете – имате около 30 секунда, за да направите добро първо впечатление. Облечете се спретнато и елегантно, според фигурата и стила си. Обуйте най-новите и лъскави обувки, които разбира се са перфектно чисти и лъскави. Бъдете на уреченото място 15 минути по-рано, като ги използвате да отидете за последен път до тоалетната и да уверите, че изглеждате скромно и перфектно.

Подгответе си въпроси: интелигентните въпроси демонстрират добри познания в сферата и интерес в опознаването на конкретната среда и култура на работа. Освен, че ще покажете опит в конкретната работа, вашите въпроси ще превърнат интервюто от разпит в разговор между двама души, което е добре за вашето спокойствие.

Обратна връзка: След приключване на интервюто не се притеснявайте да изпратите благодарствен имейл, в който благодарите за отделеното време и внимание и показвате, че е било удоволствие за вас. Не много хора ще го направят и по този начин ще изпъкнете.