Малко факти: климатът е предимно пустинен, тропически. Средните месечните температури варират - през януари 12 - 16 градуса Сº (тогава е най-препоръчително да посетите страната), а през юли – между  24 - 34. Единствената постоянна река е Нил, на която е построен Асуанският язовир. В делтата и долината на река Нил е съсредоточен основният стопански живот на Египет. Растителността: палми, акация, тамариск, кипарис, папирус, които обаче можете да видите по долината на Нил и около оазисите.

Разбира се, основната причина да изберете точно Египет за почивката си, са колосалните пирамиди и техните фараони (както се пееше в една песен от миналото). Древните гробници са извор на вдъхновение и научни изследвания до ден днешен, а да отидеш в Египет и да не видиш пирамидите, е все едно да идеш в Рим, и да не отдадеш чест на Папата.


Да организирате сами пътуването си, не е невъзможно, но за щастие се предлагат доста изгодни екскурзии от различни туроператори, които имат сходна програма за забележителностите.

Цените обаче варират според броя звезди на хотела, където ще пренощувате, дните ви там, а също и наличието/липсата на някои допълнителни глезотии в офертата, като пътуване по Нил с туристическо корабче и други такива.

Когато избирате на коя фирма да се доверите, по-добре попитайте познати, проверете във форуми за пътувания и почивки, или ако не направите нищо от това, внимателно проверете всички възможни предложения.

Най-често
в програмата се включват обзорна екскурзия в Кайро, разглеждане на пирамидите и Сфинкса, посещение на Националния египетски музей и пътуване до някой близък курорт (най-често Хургада) и/или до Долината на царете.

Дните за почивка са между 5 и 7, а цените – от 240 евро нагоре. Добре е да знаете, че колкото по-отрано планирате екскурзията си, толкова по-евтино ще ви излезе тя.

Практични подробности:

Пътуването от София до Кайро със самолет трае около два часа и половина.

Една от основните атракции около туристическите обекти, са амбулантните търговци, с които ще ви се наложи да се пазарите, освен ако не сте готови да платите баснословни цени за неща, които иначе можете да закупите за половината от обявените пари. Тоалетните също са с „вход”, което означава, че и там трябва да си договаряте колко пари да оставите за "услугата". Плащането е възможно в долари, евро или в египетски лири. Най-добре е да смените парите си в местна валута, но го направете в банка, за да не се окажете излъгани.

В Египет има маршрутки, но коя ще е крайната спирка, се определя от клиента, който пътува до най-далече.

Местният алкохол не е особено вкусен и не е препоръчителен. Затова пък има вносен, който обаче е много скъп. Ако сте решили да си пийнете някоя вечер, по-добре си закупете скъпоценната течност още на пристигане - от фришопа на летището.

Горивата са евтини, но впускането в движението, дори с нает автомобил, не е особено приятно.
.
В Египет, както например в Турция, има голям контраст – страшна бедност, непосредствено до много луксозни сгради и хотели... Нещо, което определено си заслужава да бъде видяно и усетено.