През топлите летни дни всеки предпочита светлите, ярки цветове, които са в синхрон със слънчевото време и ваканционното настроение. През зимния сезон обаче положението е малко по-различно и модата се отразява стихийно не само върху дрехите и аксесоарите, но и върху цветовете.

За щастие дизайнерите са се погрижили тази зима да разполагаме с отлични тенденеции, които лесно могат да се пренесат от модните подиуми директно на улицата. Ето с кои цветове трябва да започнете да попълвате гардероба си.

  1. Карамелено – един от най-големите хитове през миналия сезон бяха натуралните телесни нюанси. За по-студените месеци от годината тези краски ще бъдат заменени с актуалния карамелен цвят, като според световните тенденции особено модерни ще бъдат палтата и наметките в него. Единственото, за което трябва да внимавате е да не се облечете от главата до петите в карамелен цвят, защото рискувате да направите една доста досадна комбинация.
  2. Черно – изобщо не е изненадващо, че черното е един от най-често срещаните цветове в колекциите на редица дизайнери за сезон есен/зима 2010-2011. Една от тенденциите, на които беше наблегнато по време на модните седмици, е т.нар. „завинаги в черно”. Стотици модели се появиха на подиумите, облечени от горе до долу в най-тъмния цвят. Много дизайнери представиха кожени черни рокли, клинове, блузи и елечета, които са отличен избор, ако искате да подчертаете фигурата си. Черното е класика, прави ви по-слаби, а и винаги изглежда елегантно. Не вярваме, че някой ще го пренебрегне.
  3. Червено - ако искате да бъдете в центъра на вниманието, няма по-подходящ цвят от червения, а това важи още повече през този сезон. Чрез червеното винаги можете да внесете свежест и топлина във вида ви през студените дни и нощи. Палто или яке в този ярък цвят ще ви вкара в крак с модата, а аксесоарите в него винаги са били най-добрият акцент. Можете да използвате привличащото окото червено, за да наблегнете на устните или ноктите си.
  4. Лилаво - ако не можете да устоите на очарованието на лилавия цвят, този сезон можете да се радвате, защото всички негови разновидности ще бъдат актуални както за облеклата, така и за грима. Използвайте сенки в нюансите на тъмна слива, патладжан и орхидея и няма да останете незабелязани.
  5. Шоколадово – зимният ви гардероб няма да бъде пълен без поне една дреха в шоколадовия оттенък на кафявото. Едно от преимуществата на този цвят е, че подхожда както на тъмна, така и на светла кожа, така че всеки изглежда добре в него.
  6. Маслено зелено - поради факта, че военният или милитъри тренд е все още актуален, не можем да пропуснем маслинения нюанс на зеленото. Можете да комбинирате този цвят със също така модерните лилаво и шоколадово.
  7. Светло сиво и светло синьо – сивият цвят винаги е бил асоцииран със зимата и актуален през по-студената половина от годината. През този сезон обаче изберете по-светлите му нюанси. Същото, което важи за карамеления цвят, важи и за сивия – ако прекалите с него в тоалета си, ще си навлечете един доста досаден вид. Светло синьото може би ще ви изненади, но много дизайнери останаха очаровани от него и то изигра значителна роля в колекциите на Tommy Hilfiger, Chanel  и Marc Jacobs.

Какво препоръчва „Pantone”

"Pantone" е една от най-големите компании за производство на бои, която е позната по целия своят система за стандартизация на цветовете.

Тюркоазено - това е официалният цвят за 2010 година според Pantone. Особено е популярен за бижута и аксесоари. Най-добре се комбинира с коралово или с различните нюанси на червеното.