Днес е Цветница – един много светъл и красив празник, който се отбелязва задължително в неделя, една седмица преди Великден и ден след Лазаровден. Известен е и под имената  Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или Палмова неделя.

На този ден християнската църква чества влизането на Иисус в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според новозаветните евангелия, Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си, палмови и маслинови клонки.

Символ на празника у нас е върбовата клонка, която трябва да бъде осветена в църквата и занесена у дома за здраве. От нея се сплитат венци, които се поставят на входната врата – те пазят къщата от влизането на зло и болести.

Интересна традиция в някои райони на България, запазила се и до днес, е т. нар. „кумичене“. Младите момичета се събират на реката, като всяко от тях трябва да вземе със себе си върбов венец и обреден хляб, наречен куклата. Венецът се пуска в реката, за да се разбере коя от момите ще води хорото до дома си – чийто венец плува пред всички останали. Тя става кумица.


И така - ти си цвете, дръвче, храст или билка, и носиш благозвучно, звънтящо, цветно име? Значи днес печелиш зареждаща доза от искрените пожелания на LadyZone!


Бъдете шарени, слънчеви, усмихнати, носете в себе си енергия и магнетизъм, учудвайте, вдъхновявайте, чувствайте се специални, обичайте и бъдете обичани!