Какво ли е това лайф коучър – може би на първо чуване съчетанието ви звучи като излязло от някое чуждо лайфстайл списание и нямащо никаква почва у нас, затова ще ви помогнем със следващия прочит. Буквално преведен от английски изразът означава треньор по живеене, треньор в живота. Буквалният превод не е съвсем далеч от истината…

Напоследък доста нашумяха персоналните треньори, които се грижат за фигурата, за диетата, за духа, препоръчват повече от това и по-малко от онова. Лайф коучърът (life coacher) не се различава особено от изброените по-горе, с едната разлика, че той насочва клиента кое е правилното и кое неправилното в живота, как да разреши проблемите си – простички ежедневни или сложни екзистенциални.

Професията се заражда преди десетина години в Америка, но преди няколко години за нея започва да се говори и в България. А днес дори има и практикуващи лайф коучъри у нас.

Вярно е, че лайф коучърът се доближава до професията на психолога, но не е задължително да е такъв, за да практикува и да приема клиенти.

Най-важното е, че много практикуващи професията казват, че лайф коучингът не е терапия. Целта на съветниците е да подпомагат и насочват клиента си какво е най-добро за него и кои неща му пречат, за да може да постигне в бъдеще добри резултати в живота си в определена насока. „Сеансът” между треньорът и клиента е вид разговор, който цели да бъдат установени първопричините, поради които вторият е потърсил помощта на първия. Важно е да се отбележи, че всичко протича по-скоро по приятелски и неформално. Разликата между двете обаче е, че приятелят няма да може да прецени обективно, тъй като те познава добре, докато коучърът може да бъде обективен в това отношение.

Най-основната задача на лайф коучърите е да повдигнат самочувствието ви – дали чрез преодоляването на определени кризи или чрез показване на правилния път към по-сплотено семейство, по-близки отношения с половинката, издигане в кариерата и т.н., или най-общо казано след провеждане на курсове по лайф коучинг човек би трябвало да подобри стила си на живот, да постигне хармония със себе си и околните, да започне да отделя повече време за своето добро физическо и душевно състояние.

Съобщаваме ви всички тези неща, защото знаем, че в България все още ни е малко трудно да се доверим на психолози, които човъркат надълбоко из душата и сърцето ни… В такъв случай бихте ли се доверили на лайф коучър, който да ви даде положителна насока в живота в определена област?