Група отдавна дипломирали се студенти посетили един от своите професори от университета. Всеки от тях имал успешна кариера и реализация в обществен и личен план. Приятният разговор от началото скоро се превърнал в поредица от оплаквания от напрегнатата работа и ежедневните проблеми. За да почерпи гостите, любезният професор донесъл кафе и десетина различни чаши. Сред тях имало порцеланови, пластмасови, стъклени, керамични... Някои изглеждали съвсем обикновени, други били изящни и скъпи, трети – с причудливи и странни арт форми. Професорът предложил на гостите да си налеят от ободряващата напитка. Когато всеки от тях си сипал кафе във взетата чаша, той казал:

- Ако забелязахте, всички красиви и скъпо изглеждащи чаши бяха взети веднага, а обикновените останаха на масата. Докато продължавате да искате само най-доброто за себе си, това ще бъде източник на стрес и проблеми. Всички искахте кафе, но всеки съзнателно поиска и най-хубавата чаша. А после дори започнахте да оглеждате чашите на другите. Животът е кафето, а работата, парите и социалното положение са чашите. Понякога, концентрирайки се върху чашата, забравяме истински да вкусваме от напитката!"

И въпреки това кафето определено е по-вкусно, когато се пие от любимата чаша. Доказано е, че човешкият мозък запечатва дневния ритуал, свързан с пиенето на кафе. Когато той се извършва по точно определен начин, тогава удоволствието е максимално. Честото пиене на кафе в една и съща чаша ни кара хората да свикваме с вкуса и да вярваме, че именно той е най-добрият. Така асоциираме вкусното с определен предмет и всеки следващ път посягаме именно към него.

Чашата за кафе може да бъде най-верният любовник. За някои жени това е първото, което обгръщат с ръце и целуват с устни.

Хората често купуват чаши и само заради красивия им дизайн. Колекционират ги, а в тях никога не сипват дори капчица.

Чашите винаги имат своя история, която неизменно е част и от нашия живот.

чаша

Фина порцеланова елегантна чаша с рисуван пейзаж от Венеция. Има си и коркова поставки със същия принт. Две на брой, получени като новогодишен подарък. Красивата рисунка ме вдъхнови за пътешествие до Венеция.

черна чаша

Черни керамични чаши със златно покритие на около 50 години. Подарени са на дядо ми за пенсионирането му. Времето е оставило следи си по тях - счупена дръжка, ожулени ръбчета... Но са ми много свидни. Носят спомен за дядо.

чаши влюбени

Чаши за влюбени. Взаимно се допълват. Качени една върху друга овцете от рисунката стават цели, иначе главите и краката им "летят" хаотично. Забавни са.

кафе

Черна чаша с бял надпис - класика. Спомен от предишна работа. Винаги, когато пия кафе от нея, си  припомням забавна случка с бивши колеги.

керамика

Авторска чаша от приятелки, които се занимават с грънчарство. Интересна форма - пясъчен часовник. Това беше първивят ми досег с ръчно правените неща.
чай
Чаша за чай и аз май винаги съм пила кафе в нея. С тънки керамични стени е и се мие много лесно. Единственото приятно нещо, останало за спомен, от неприятни хора.

сервиз

Чаши с нестандартни чинийки. Поставят се не в средата, а в единия край. Леко повдигат тънката чинийка от алпака с тежестта си. Иначе са стъклени. Приличат на руски и само заради тях бих си купила и самовар.

малка чаша

Най-обикновена малка чашка за едно левче. Купена от района на софийската автогара. След като я купих, прибрах портмонето си в джоба на якето, а 10 метра след това ми го откраднаха. Но както се казва - всяко зло за добро. В тази критична ситуация получих помощ от двама приятели. От тогава знам, че винаги мога да разчитам на тях.

чаша

Една от най-нелюбимите чаши. Кафето в нея просто не е вкусно. Купих я само за да отида в магазина, в който продаваше момчето, в което бях влюбена. Не се получи връзката ни, сигурно затова и да пия от тази чаша не ми е приятно.

чаша

Чаша от далечен познат. Има цвят, има цветенце дори, но си няма специална история.