Без съмнение Broken Balkanz е най-дълго провежданият музикален фестивал на открито в България и е първият такъв в региона, посветен на дръм енд бейс, джънгъл и дъб музика. 

От началото през 2001-а досега събитието се провежда от родната организация H.M.S.U. в близост до София, като всяка година планината приветства над 40 гости от региона и света, около 1500 посетители и всичко това под съпровода на над 40 часа нон-стоп музикални, културни и спортни активности. 

Тази година фестивалът Broken Balkanz ще се проведе на 21 и 22 юли на Стамболова поляна, която се намира над Златните мостове в природен парк "Витоша"

На това издание феновете ще се срещнат с едни от най-изявените артисти от Балканите и света и ще могат да чуят представяне на артистите от на някои от най-големите лейбъли, свързани с тази музика. 

Вече са потвърдени гости от над 10 държави, а между тях личат имената на Jade (Унгария) & Coppa (Англия) от Eatbrain. Също така Billain (Босна и Херцеговина) и Disphonia (Гърция) ще представят шоукейс Methlab - "най-добрият нов лейбъл" за тази година според наградите на Drum & Bass Arena.

Някои от останалите гости на събитието са сърбите от Euphorics, Codex, Splash Head, MC Kastiljas и MC Edge, македонците Darko Stepic и Hypertech. Ще вземе участие и турският продуцент Fall From Cloud. Специален гост от Северна Америка тази година ще бъде титанът Dave Owen, а компания ще му прави и гръцкият майстор на мелодичния дръм енд бейс MsDos. 

Българската група също не е за подценяване – на сцената ще се качат много от HMSU артистите, както и някои от най-доказалите се родни таланти, сред които L 33, High Roll, Ogonek, EXo, Targy, Acidtrip, Funkware, Funk Aesthetics и други.

Едно от интересните подобрения е представянето на бутикова дневна "горска" сцена в сенчестата част пред хижа Момина Скала. Там посетителите ще могат да се насладят на миксове в музикалните стилове дъб, джънгъл, дъбстеп и аутономик, както и редица съпътстващи активности.

До хижата може да се стигне с автобус 63 и новия 163, които се движат по маршрут от бул. "Цар Борис III" до "Морените", а от там следва 10-минутна разходка в гората до мястото на провеждане. С автомобил може да се достигне до самия вход, покрай който е организиран неохраняем паркинг.