Графичното творчество на Салвадор Дали представят в съвместен проект Националната галерия за чуждестранно изкуство и Музейната галерия за модерно изкуство, съобщиха от НГЧИ.

От 17-ти ноември в Националната галерия за чуждестранно изкуство, любителите на изкуството, в частност това на Салвадор Дали, ще могат да се насладят на невероятния цикъл на художника – „Божествена комедия”. Това е най-мащабната изложба от графични творби на Дали, показвана някога в България. Илюстрациите са предоставени специално за изложбата от колекция от САЩ, която включва 100 оригинални цветни графики на испанския сюрреалист.

Изложбата е по повод 25-годишнината на НГЧИ и ще бъде едно от най-запомнящите се събития в историята на галерията.

От 18-ти ноември 2010 в Музейна галерия за модерно изкуство на Оборище № 10 ще бъдат изложени графики от сериите: "Божествена комедия", "Завладяване на Космоса", "Кармен", "Маркиз дьо Сад" и "Дон Кихот" , които ще бъдат предназначени за продажба.

Официалното откриване на изложбата на графичното творчество на Салвадор Дали ще бъде на 16-ти ноември 2010, от 18:00ч. в Националната галерия за чуждестранно изкуство.