Приетият от може би цял свят стереотип за „русата жена” може да бъде разгледан в два аспекта.

От една страна, историята говори, че изрусените жени са се считали за много привлекателни и желани. От друга, блондинката често се възприема не като човек, който си служи много с мозъка, за жена, която разчита повече на външния си вид, отколкото на интелекта.

Да се смята, че цвета на косата е индикация за интелектуалното ниво е популярен, културен и доста унизителен стереотип.

Русата коса често е считана за физическа черта, асоциирана с така наречените „бамбини” - привлекателни, но необразовани жени.

В миналото: В някои европейски култури изрусената коса е считана за атрактивна и секси още от много отдавна. В комбинация със сини очи, този тип външен вид е използван в културата и дори в рекламния бизнес.

В същото време хората имат склонността да смятат русите жени за несериозни и по-неинтелигентни от тъмнокосите, което се отразява в хилядите вицове за блондинки, които за пръв път са си проправили път в американската култура още през 1900 година.

Корените на тази идея, ако можем да я наречен така, могат да бъдат проследени и до Европа. Става дума за френската куртизанка Розали Дът, която е участвала във пиесата „Les curiosites de la Foire” и е била известна с дългите паузи по време на диалозите, което я правило да изглежда глупава, дори много тъпа в очите на публиката и колегите й.

Това расово профилиране на хората започва да се повишава след Втората световна война и много хора оприличават този негативен стереотип с опит за грешно наказание на онез, категоризирани като „арийската раса”.

Други дори са вярвали, че това е опит да се пропагандира мултикултурализъм чрез пречупване на доминиращата тогава „бяла раса” в западните общества.

Идеята за „тъпата блондинка” е тема на много академични проучвания, публикувани хиляди пъти в статии, трудове и университетски симпозиуми, които са имали и имат за цел да потвърдят теорията, че светлокосите жени са по-глупави от тъмнокосите.

Истината е, че схващането за „тъпата блондинка” може да има много негативни последици и да навреди на кариерата на хора с руса коса.

В културен аспект има много примери, които осмиват идеята за „русата жена” или  даже самата нея директно. „Gentlemen Prefer Blondes” ("Мъжете предпочитат блондинки") e филм с участието на Мерилин Монро, която играе „русата” и Джейн Ръсел, която е в ролята на нейната умна, тъмнокоса приятелка.

„Енциклопедията за косата” (книга, която проследява и изследва културното и социално значение на косата) описва героинята на Монро като крехка жена, която разчита не на интелект, а само и единствено на външния си вид.

В същото време, във филма „Диамантите са най-добрите приятели на жената” тя демонстрира определена доза остроумие, когато става дума за живота й. Към края на лентата, когато годеницата на баща й задава въпроса: „Защо се правиш на тъпа?”, тя просто отговаря, че мъжете предпочитат да е така.

Много известни руси актриси са били в ролята на „тъпата блондинка”, включително Джуди Холидей и Голди Хоун.

Колкото и да не ни се иска, наистина има един насадено схващане, че изрусените жени са по-глупавички. Може би е предразсъдък, а може би не. Едно е сигурно – прекалено смело и арогантно е твърдението, че ВСИЧКИ руси жени са „тъпи”, а всички тъмнокоси са по-умни от тях. Безспорен факт обаче е, че мъжете „налитат” на по-руси жени до ден днешен.