Най-често срещаната теза: блондинките знаят как да се забавляват и обичат да го правят, но брюнетките са страшни умници. Ами ако всичко това е една голяма глупост?

Ами ние мислим, че е. Познаваме изключително успели и дори брилянтни блондинки: например първата жена-преподавател в Сорбоната и първият носител на две Нобелови награди (по химия и по физика) е блондинката Мария Кюри. Познаваме и брюнетки, които със сигурност знаят как да си прекарват добре по клубовете (отново имайки успешни кариери). Затова решихме да ви споделим някои от безбройните изследвания по въпроса за възприятията на хората спрямо цвета на косата при жената и сме убедени, че те ще ви изненадат.

Мария Кюри на 16 години

Може би повечето блондинки приемат за абсолютно становището на Мерилин Монро „Джентълмените предпочитат блондинки”, но както се оказва, проучване, проведено в английския университет в Уестминстър и подкрепено от скандинавския журнал по психология, мъжете всъщност предпочитат брюнетки.



Изследването е проведено по следния начин: Красива светлокожа жена отива в три различни нощни клуба, във всеки от които с различен цвят на косата: тъмен, рус и червен. Професионалисти се погрижили всичко да изглежда естествено, като целта била да се преброят мъжете, които я заглеждат с желание да я заговорят.

Най-много мъже се приближили към нея, когато била блондинка, на второ място като брюнетка и на трето като червенокоса, но когато извършили по-задълбочени анкети с мъжете от клубовете, се установило, че като цяло в ролята на брюнетка им се е сторила най-привлекателна. Тогава изглеждала най-интелигентна, отзивчива и надеждна. Като червенокоса я възприели като най-темпераментна, а като блондинка - прекалено бедна в емоционален план.

Може би ще кажете, че коментарите им се дължат на предразсъдъци, но все пак е необичайно изобщо, че според проучването мъжете не харесват толкова блондинките, колкото повечето от предишните изследвания сочат.

Интересното е, че жените от своя страна, независимо от цвета на косата си, предпочитат мъже с тъмна коса. Също като лъвиците. (Лъвовете от мъжки пол, които имат тъмни гриви, най-често стават лидери.)

Друг забавен факт е, че блондинките по принцип имат повече коса и тъй като еволюционната теория сочи, че косата върху главите ни има за цел да предпази скалпа от слънчевите лъчи, а русите коси имат по-малко пигментация от тъмните, количеството им го компенсира, за да изгради необходимата защитна бариера.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Друго проучване сред 2000 мъже от Великобритания, направено през 2011 г., сочи, че само една трета от тях предпочитат брюнетките. Същото изследване, но проведено във Франция, САЩ, Испания, Италия и Бразилия, показва че най-предпочитаният цвят на косата при жената е черният.

Психолозите твърдят, че натурално тъмнокосите жени са склонни към изрусяване, защото искат да се откроят. И успяват, поради простата причина, че само 10% от населението на земята се ражда с руса коса.

Блондинките от своя страна, все по-често потъмняват косите си, тъй като страдат от комплекса, че ще ги възприемат като глупави или най-малкото несериозни.

В крайна сметка обаче, смятаме, че сред 7 милиарда души на земята, е нормално всеки да изпитва нужда да изпъкне някак сред тълпата. И ако цветът на косата, независимо дали рус, кестеняв, син или пембян, омбре или не, ви помага да се идентифицирате, преоткриете или повдигнете самочувствието си, ние сме ЗА. А ако някой определя същността според цвета на косата ви, повярвайте ни: Не си заслужава.