.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Защо веднага трябва да се увеличат заплатите на майките

| преди 1 година
майка
Снимка: iStock

Честа практика на работодателите е да питат кандидатстващите за дадена позиция жени дали имат деца. Макар това да не би трябвало да е фактор с решаващо значение дали тя ще бъде наета, истината е, че често е такъв. Голяма грешка! Защото майките притежават качества и умения, които са развили във времето на отглеждане на децата, които никой друг служител във фирмата няма. Следователно майките трябва не просто да бъдат предпочитани за позицията, а и незабавно да им се увеличат заплатите. По тези конкретни причини:

1. Майките винаги са (най-малко!) една стъпка напред
Те могат да предвидят какво ще се случи в бъдещето. Развили са това умение, докато са подреждали чантата за разходка, например. Те предугаждат, че отиде ли в парка, детето ще види жената, която продава гевреци, затова слагат в чантата прясно изпечени домашни соленки. На детската площадка ще е и съседчето с кофичката и лопатката. За да няма рев и сълзи, майката взема такива и за своето дете. Знае прекрасно кога ще й потрябва това, за което никой друг дори не се сеща - книжката с динозавър, черпака (не питайте защо)...

С дете в офиса – филм на ужасите с елементи на комедияНе е професионално да заведете малчугана на работата си, но е човешко!


С какво това е полезно в работата й:  
Да предвидиш как ще се развие един проект, особено ако е нов, е особено полезно от гледна точка на пестене на излишни усилия и пари. 

2. Майката е най-добрият мениджър
Тайм мениджмънтът на една майка е перфектен. Иначе никога не би се справила с хранене и приспиване. Тя много добре знае, че ако излезе с детето по работа в някоя институция, ще се забави, следователно то ще заспи в количката и трябва да му вземе одеялце за завиване. Знае колко време ще й отнеме да стигне до педиатъра, като успява да пресметне дори чакането и липсата на зелена вълна по светофарите.

С какво това е полезно в работата й:  
Планирането на срещите се случва толкова прецизно, че никога няма закъснения или подраняване с губене на ценно време. Майката прекрасно ще изчисли колко време ще й отнеме да изяде една топла супа в обедната почивка, така че да има достатъчно време да почисти магданоза от зъбите си и да изглежда добре за следващата служебна среща. Доброто планиране е 50% от успеха на работата. 

3. Работа в екип? Перфектна е!
Майката умее да разпределя задачите между по-големите деца и съпруга, така че да не припадне от умора в края на деня. Тя чудесно координира и помощта на бабите и дядовците. 

С какво това е полезно в работата й:  
Хората са най-ценния ресурс в която и да е компания. И същевременно най-трудни за работа, поради спецификата на всеки индивид. Гъвкавостта в отношенията позволява на майката да се разбира добре с всички свои колеги, независимо от тяхната позиция в офиса. А тези отношения предполагат сплотен екип, който с лекота се справя със задълженията си. Майката може да се грижи за екипа си като за свои деца. Вместо нови играчки - нови монитори и удобни столове; вместо смяна на нааканите памперсите - делово изваждане от кашата (с ла*на), която е забъркал, на всеки един от екипа.

4. Търпението е добродетел
Докато отглежда децата си, майката се научава на тази златна добродетел - търпение. Ако преди детският плач и капризи могат да накарат някой външен човек да изпусне нервите си, то майката вече е калила своите нерви и проявява стабилност на психиката и здрав разум дори в критични ситуации. Момиченцето реве и се тръшка, защото иска светлолилави ботуши, а има само червени. Докато тече истерията, майката може с тренирано дзен спокойствие да си сложи очна линия. 

С какво това е полезно в работата й: 
С това търпение майката може да понесе капризите дори на най-пунктуалния клиент. 

Пролетното почистване е?