Запознавам се с изпълнителния директор на Първа инвестиционна банка (ПИБ) Севдалина Василева и с Chef Силвена Роу в прохладната градина на Гранд-хотел София. Останах наистина очарована и от двете - жени с кариера, интелигентни жени, които знаят какво искат и как да го постигнат. Силни жени. С които проведохме изключително приятен, бих казала приятелски, разговор на тема "жените и мястото им в бизнеса". Поводът е програмата Smart Lady на Първа инвестиционнна банка, която съчетава възможности за кредитиране, но включва в себе си редица нефинансови решения, като срещите в клуб Smart Lady, част от които стана и Силвена Роу. Тя говори пред жени предприемачи, сподели своя опит и ги подкрепи със съвети

В разговора ни Севдалина Василева и Силвена Роу бяха максимално откровени за трудностите, които има по пътя на жената, избрала да гради кариера. Прочетете този текст, в който вярваме, че ще намерите подкрепа и разбиране, ако сте на прага на нещо ново или вече сте стартирали свой бизнес:

Г-жа Севдалина Василева Снимка: Евгений Милов

Страхуват ли се мъжете от успешните жени?
Севдалина Василева: Силните, уверени и умни мъже не би следвало да се страхуват от успешните жени, по-скоро са приятно и градивно предизвикани, както и заинтригувани да работят и общуват с тях. И от личен опит знам, че могат много да спечелят, ако се съюзят и обединят сили с нас. Разбира се, има и такива, които изхождайки от собствените си тесногръди разбирания, се страхуват и отхвърлят, опитват се да умаловажат и да дискриминират успешните жени около себе си. Всяка дискриминация, по какъвто и да е признак, е знак на слабост, страх и лична неувереност. Не я припознавам и й се противопоставям. Радвам се, че и в личния, и в професионалния си живот, не съм била обект на подобно отношение.

Силвена Роу: Не е въпрос на страх, а на неочакваност. Не е обичайно В обществото, в което живеем, в която и страна да сте, това очакване го няма. Ако някоя жена заявява себе си по по-крещящ начин, я обвиняват, че е прекалено агресивна. Казвам го, защото това е историята на моя живот. Аз работя изцяло с мъже. Моят подход е изцяло мъжки. Харесва ми да работя с мъже, харесва ми енергията им, подходът им. В същото време съм като майка закрилница – гледам си хората, грижовна съм. В Арабския свят е много необичайно да си успяла жена, но едно нещо съм разбрала със сигурност – в момента, в който една жена се докаже, мъжът вече няма какво да се страхува, той й засвидетлества респект. Ето този респект е високо ценен от мен. Тогава вече знам, че не мога да си позволя лукса да се проваля. Защото, ако една жена се провали, след като се е доказала на високо ниво, веднага се казва: „Еее, ами какво очакваш, тя е жена!“.

Постижим ли е балансът между личния и професионалния живот?
Севдалина Василева: Предизвикателство е постигането на този, аз го наричам заветен баланс. С течение на времето и опитът, който имам, смятам, че той се изразява най-вече в това да умееш чевръсто да сменяш ролите, които имаш. Всяка от нас има роли – на майка, на съпруга, на професионалист. И когато влезеш в дадената роля, трябва да можеш да й се отдадеш на 100%. Това е за мен начинът, по който този баланс се проявява и човек се учи цял живот да го прави. Опитвам се да изолирам ненужното привнасяне на тревоги от работа вкъщи и обратно. Не е лесно. Начинът, по който съм открила за себе си, че мога да се справя, е да се отнасям с търпение и разбиране, както към хората от екипа ми, така и към семейството ми и най-вече към мен самата. И все пак, за да сме обективни, може би истината е, че такъв баланс няма - винаги едната от ролите има превес и това зависи от конкретните приоритети, от конкретния период и момент в живота – когато създаваш семейство, когато се раждат децата, когато градиш много усилено своята кариера. Разковничето е в това да се чувстваш добре и да се намираш във вътрешен баланс. А това се случва, когато си дадеш ясна сметка, че има приоритетни „роли“ и ги обсъдиш открито с хората, които са ти важни в този момент, например със семейството. Най-важното е като влезеш в дадената роля, да го правиш с любов и желание, а в професионален аспект – да харесваш това, което правиш и да откриваш смисъла в него.

Снимка: Евгений Милов
Снимка: Евгений Милов

Силвена Роу: При мен няма баланс. Когато правя едно нещо, го правя до безумие. При мен няма сив цвят – или е бял, или е черен. Уви, така е. Такава е натурата ми. Не съм дипломатична. Балансът е трудна работа. Когато децата бях малки, бях изцяло с тях. Изведнъж ролите се обърнаха. Мъжът ми напусна работа в най-трудния период от живота ни. Гледането на деца е най-неблагодарната работа в света, никой не я оценява, но това е най-важната работа. Аз съм изградила двама души (Силвена Роу има двама сина – бел.ред.), които са с най-високо чувство за алтруизъм и човещина. И съм много горда! Дала съм на обществото това, от което то има нужда.

Къде остава грижата за себе си – има ли време за това една силно ангажирана в професионално отношение жена?
Севдалина Василева: Намирам време. Отнасям се с изключително уважение към времето. Човек може би го осъзнава с годините – но това е най-оскъдният ни и скъп ресурс. Научила съм се да бъда изключително организирана. За външния вид се доверявам и на своя малък и доверен кръг помощници. Има две много важни поговорки у нас – „Първото впечатление е най-важно“ и „По дрехите посрещат, по ума изпращат“ - те са свързани. Има значение как заставаш пред хората, с които работиш и общуваш, всеки път, а не само първия. За мен това е въпрос на възпитание, желание и най-вече уважение – към самата мен и към околните. И най-важното - за да изглеждаш добре отвън, определящо е как се чувстваш отвътре. Здравето и всеки миг от живота са истинското богатство. А високата летва си я поставяш преди всичко сам – било то в професионален аспект, било то за това как искаш да живееш.

Силвена Роу: О, да. Особено на моята възраст. Грижа се много за себе си. Преценила съм, че кариерата ми докъдето е стигнала, е стигнала. Отделям по три-четира часа на ден за себе си – спортувам, влагам много в суперхраните. Храня се с цел. Не защото съм гладна, а за да си набавям конкретни състваки, полезни за организма – за балансиране на хормоните, за повлияване на колагена или холестерола. Всичко е с цел, защото мога да го направя. Това е в основата на моята професия.

Какво е нужно на една жена, за да повярва в себе си и да започне собствен бизнес?
Силвена Роу: Работя с много богати хора, виждала съм и съм готвила за много от тях. Едно мога да ви кажа – ако нямате здраве, нямате нищо. Затова инвестирам в здравето си. Една жена трябва да се грижи за здравето си, защото сме много по-уязвими. А иначе - всеки трябва да знае каква му е силата, каква е насоката му.
Удовлетворението също е много важно. Защото ако нямаш вътрешното спокойствие, не можеш да постигнеш нищо. А спокойствието идва от начинът, по който гледаш на живота. За мен животът е моментът. Не мога да контролирам бъдещето. Не мога да сменя миналото. Сега се запознахме. Това е нашият момент тук. Трябва да направим всичко възможно да обогатим себе си и хората около нас благодарение на този момент. Това е нашата сила. Нямаме власт над миналото или бъдещето. Важно е да знаем къде принадлежим, да имаме вяра в себе си. В това се крие и успехът на „MasterChef България“ – ако един човек се чувства вътрешно сигурен, никой не може да го пипне.

Какво представлява клуб Smart Lady към Първа инвестиционна банка?

Севдалина Василева: Клуб Smart Lady e част от програмата ни за финансиране и подкрепа на жените в бизнеса Smart Lady, която успешно работи вече повече от 1 година. От една страна са чисто финансовите продукти – от кредитните инструменти, през облекчените условия за финансиране и банкови услуги, консултация и съвети, безплатните застрахователен и здравен план в над 450 болнични заведения. Проучвания показват, че българката е на едно от последните места в Европа по грижа за здравето си. Жените, които не са в корпоративните сектори, нямат достъп до такива услуги. Направихме го за тях и техните служители. Основната идея на програмата е да се даде възможност за достъпно финансиране на един много широк кръг от дами, което ще им позволи да разгърнат своя бизнес потенциал, съобразявайки се с техните специфични нужди и потребности.

Втората основна функция на програмата е нейната социална роля, където попада инициативата за клуба, а именно да спомогне за съзадаването на една жива общност, в която те да намират подкрепа, насърчение и съмишленици, да обменят идеи и да установяват контакти. Според едно проучване основната причина жените да са по-плахи в правенето на бизнес е тяхната самозадържка и самоцензура заради несигурността по отношение на собствените им умения, подготовка и “добруването“ на семейството. Това определя и по-ниската им толерантност към риска. Същевременно жените са последователни, организирани и успешно реализират и допринасят за развитиетието на бизнеса. Те също така са и далновидни заради чувството на отговорност, предопределено от социалната им роля на (бъдещи) майки.

Стремим се клуб Smart Lady да бъде едно бизнес общество, което надхвърля традиционните форуми и се случва като интересни месечни срещи в уютна обстановка и неформален формат. Сбирките са с с малък брой хора за качествено общуване и опознаване. Участват клиенти на програмата, утвърдени лица от бизнеса, известни личности от различни сфери. Всяка от тях има своята история, има отношение, желание да сподели и научи нещо ново и най-вече е съпричастна към идеята на Смарт Лейди.

Наскоро обявихме и създаването на електронната ни платформа - smartlady.bg. В нея дамите могат да намират актуална информация и контакти, да проследяват дистанционно провежданите обучения и календара от събития в програмата и партньорската общност. И клубът, и платформата са отворени за дамите, независимо дали са клиенти на банката, или не. Всички тези стъпки допълват и развиват „Smart Lady” в посоката, която е поела – а именно изграждане на една непрекъснато развиваща се предприемаческа общност сред жените.