Ако имате свое лично пространство в интернет, където споделяте мисли, рецепти, снимки, съвети и други преживявания, вече сте направили първата стъпка към привличането на допълнителни приходи. За доброто развитие на блога е важно да пишете регулярно, да имате уникално съдържание, което с времето да стане разпознаваемо. Месечно, по различни канали за приходи, могат да се печелят от 10 до 500 лв. за български блогове.

Реклами

Разрешете в блога ви да се показват реклами от Google AdSense. Това е една от най-известните програми, а и парите, които плаща при клик са най-много, в сравнение с конкурентите. Лесно е да я вградите и да се използва чрез платформата на блога ви. По този начин няма да генерирате огромни доходи, но дори 50 лв. месечно са ви достатъчни, за да платите режийните като хостинг и домейн. С Text Link Ads пък може да продавате линкове във вашия сайт на рекламодатели. Плащането става чрез чекове.

Платени публикации
Ако искате да печелите от блога си, трябва да сте наясно, че освен писане на текстове и снимане, трябва и сами да търсите рекламодатели или спонсори. След като сте изградили база с добро съдържание и имате своите последователи, може да се свържете с различни фирми и компании, предлагащи услуги и продукти, които се припокриват като тематика и целеви групи с вашия блог. Напоследък все повече фирми използват услугите на блогъри за популяризиране на техните продукти, защото там има по-голяма свобода, цените са различни, а договарянето не е толкова строго, колкото при големи корпоративни сайтове с фиксирани цени за платени публикации и реклама. На потенциалните си рекламодатели може да предложите банери, платени публикации, тестове на продукти, участие в техни инициативи и т.н. Това, което вие продавате, е вашето място и вашите читатели. Трябва да го презентирате добре, така че да стигнете до взаимна изгода.


Спонсорства и дарения от читателите
Ако се опитвате да лансирате нова идея, може да я разпишете в някой от сайтовете за start up и да разчитате на щедростта на хората, които я подкрепят. Да припомним, че чрез сайтове за споделено финансиране много хора са набрали първоначален капитал за своите проекти. Примерни платформи за това са indiegogo.com и kickstarter.com.
Друг вариант са приходите от дарения. Събират се чрез Pay Pal. Всеки, който харесва блога ви и иска да ви подкрепи, може да дари сума по негово желание. За целта трябва само да поставите бутон на блога си, за да може разплащането да става лесно и удобно.

Платен достъп до статии и електронни книги
За да искате читателите ви да плащат за това, което пишете, трябва наистина да им казвате нещо стойностно и уникално. Ако направите няколко статии под формата на PDF книга, имате реален шанс да успеете, защото така предлагате по-голям обем от информация.

Платено писане за други сайтове
Когато написаното на блога ви се чете, харесва и споделя, рано или късно и по-големи медии ще ви потърсят за работа. Тези партньорства са взаимно изгодни, защото за тях ще работите не само вие, а ще доведете със себе си всички свои фенове и последователи. От друга страна, ще имате възможност да популяризирате блога си през още повече хора, до които не сте стигнали към момента. Писането на други сайтове обикновено е на хонорар, или има брой статии, които трябва да се публикуват за определен интервал от време.

Консултантски и други услуги
Ако сте добър в сферата на финансите, може да използвате блога си като вашето рекламно място. Няколко стойностни статии на тема финанси, могат да накарат хората да потърсят вашите реални услуги.

По същия начин, но по друга схема, може да предлагате уменията си, ако можете да готвите, да изработвате покани за сватби, картички, бижута и други красиви неща с ръцете си.

Консултантите по здравословно хранене набират все по-голяма популярност в интернет. Обикновено те се срещат с клиентите си, за да им помогнат да влязат във форма и да живеят добре.

По същия начин предлагат услугите си и занимаващите се със спорт. Те могат да предлагат пакетни услуги за изготвяне на спортна програма, помощ при затлъстяване и обездвижване и т.н.

Който и начин за печелене на допълнителни средства да изберете, важното е да не изневерите на себе си и да продължите да пишете и снимате интересно и увлекателно.