Бързото развитие на технологиите е благословия и проклятие. Хубаво е, че сме само на един клик разстояние от приятелите си, преместили се да живеят в Нова Зеландия; че можем да върнем филма по телевизията и да го гледаме, когато поискаме, че само с едно натискане на бутона можем да напазаруваме всичко за вечеря. В нашата дигиталната епоха можем да проведем дори интервю за работа, без да помръднем от вкъщи. Skype интервютата стават все по-популярни и се използват все по-често от работодателите като възможност за установяване на контакт с потенциални колеги.

Как да се държите, какво да облечете и какви са малките хитрости, с които да си гарантирате, че ще получите новото работно място?


Бърза интернет връзка
Това е едно от нещата, в които трябва да сте сигурни, когато осъществявате такова интервю. Бъговете, ниската скорост на пренос на данни и забиванията биха изнервили и най-търпеливия работодател.

Добро осветление
Разположете се така, че да сте седнали срещу прозореца. Така светлината, идваща от него, ще пада върху лицето ви. Добрата видимост е един от плюсовете, който сами може да си осигурите в съревнованието с останалите кандидати.

Контакт с очите
При Skype интервю нямате реален човек срещу себе си и един от капаните, в който може да попаднете, е това нещо да е особено видимо при разговора ви. Постарайте се да гледате в екрана, и то точно в точката, където е камерата. Така отсрещната страна ще придобие усещането за контакт очи-в-очи. Това показва честност и искреност в отношенията.

Облекло
При Skypе интервюто може да си позволите голяма свобода с облеклото – важно е това, което се вижда от камерата. Може да ви звучи странно, но е съвсем нормално да седите по долнище на пижама, но с бяла риза от кръста нагоре. Това е точно областта, която бъдещият ви работодател вижда. И ако вие се чувствате по-комфортно да стоите по пижама, вместо да пристягате крака с чорапогащи с ликра и пола тип молив, защо пък не.

Важно е обаче да внимавате, когато се движите, за да не попадне в кадър това, което не бива. Постарайте се облеклото ви във видимата зона да е чисто и спретнато. Съобразете го с позицията, за която кандидатствате. Не забравяйте, че при skype интервюто разчитате само на това, което отсрещната страна вижда и чува. Нека видимото да е достатъчно красноречиво и да говори – „Наеми ме!”

Кашмирена жилетка в пастелни тонове, блуза с малки флорални мотиви, риза с яка и елегантни къси буфон ръкави – това са едни от подходящите избори за дрехи при Skype интервю.

Малки подсказки
Ако ви предстои интервю, което ще се провежда на английски, предварително си преговорете използваната терминология. Напишете си на листчета и ги поставете около монитора трудни понятия, фрази и изрази, които ще ви помогнат речта ви да върви гладко и без затруднения. Същото може да направите и с всяка друга информация, която предполагате, че ще ви е необходима в хода на разговора. Малките бележки ще ви направят по-уверени. Така ще си спестите и дългите паузи за размисъл, както и думите паразити, които често използваме, ако сме затруднени в разговора си.