Дебютът на Ралица Петрова, отличен до момента с 25 национални и международни награди (включително "Златен леопард" от Локарно), ще бъде представен от създателите му пред родната публика през май по време на специални прожекции в София. 

Стивън Далтън от "Hollywood Reporter" определя мрачната естетика "Безбог" като "Поразителен дебют, който надминава всякакви очаквания... медитация върху универсалния човешки глад за вяра, надежда и красота", докато Джонатан Ромни от "Screen International" го нарича "Вледеняваща и завладяваща творба, която смесва суров социален реализъм с мощно и лаконично изграждане на образи".

В отдалечено провинциално градче Гана се грижи за възрастни хора с деменция, като междувременно търгува с личните им карти на черния пазар. Тя издържа своята майка, с която почти не разговаря. Във връзката с приятел-автомонтьор също не присъства любов – интимността е сведена до пристрастеност към морфин. Като че ли нищо не докосва съвестта на Гана...

"Струва ми се, че непрофесионалният актьор, чийто живот е близък до този на персонажа, придава повече дълбочина на филма. "Безбог" разкрива емоционалната болка на българското общество и за мен беше много важно да покажа как тази болка е изобразена върху лицата на актьорите. Те са много по-смислени в своето безмълвие в сравнение с това, което щях да изкарам от който и да е актьор или актриса, играещи идеята. Предпочитам да гледам как хората „са”, а не просто как „изглежда, че са”. Разбира се, зависи и от вида история. Тук имаме простичък сюжет и чрез този подход успях да създам повече напрежение", споделя Ралица Петрова пред Cineuropa.org.

Гледайте "Безбог" в София на:

5 май (петък), Дом на киното, от 19:30 ч.

10 май (сряда), Одеон, 18:30 ч.

13 май (събота), Евро Синема, от 18 ч.

16 май (вторник), Люмиер ЛИДЛ, от 19 ч.

20 май (събота), Дом на киното, от 19 ч.

23 май (вторник), Културен център G8, от 20 ч.

26 май (петък), Одеон от 18:30 ч.

30 май (вторник), Дом на киното, от 19 ч.

Дебютният филм на Ралица Петрова тръгна по света след световната му премиера в Локарно, където бе отличен с наградата „Златен леопард” за най-добър филм, със „Сребърен леопард” за най-добра женска роля на Ирена Иванова, с наградата на екуменическото жури и с наградата на независимите критици за най-добър режисьор. Последваха Специалната награда на журито и „Сърцето на Сараево” за най-добра женска роля, наградата за най-добър режисьор в Батуми,участия в Торонто и Хамбург, нарада в Рейкявик за най-добър дебют, пет награди от фестивала „Златна Роза”, включително за най-добър филм, режисьор, оператор, за мъжка и женска роля, както и наградата на FIPRESCI от Варшавския международен филмов фестивал. В Мумбай филмът спечели наградата „Сребърен Gateway”, в Копенхаген – Гран При за най-добър дебют, в Стокхолм – Бронзов Кон за най-добър филм и Алуминиев за най-добра актриса, в Севиля - наградата на Асоциация на сценаристите в Андалусия.

През 2017-а „Безбог” получи Гран При за най-добър филм в Руан и наградата Sauvage за най-добър филм на фестивала L’Europe autour de l’Europe в Париж, както и голямата награда „София – Град на киното” на 21-вия София Филм Фест и наградата на чуждестранните селекционери за най-добър български филм. Миналият месец филмът беше удостоен и с два приза в Мароко - Специалната награда на Журито и наградата на Критиката от фестивала в Тетоан. На филма му предстоят участия в още над 25 фестивала в цял свят.