Ако харесвате актьорите от "Стъклен дом" или пък просто сте почитатели на театъра, имаме едно много приятно предложение за вас - новата постановка на „Модерен театър” – „Белградска триология” от Биляна Сръблянович, в която участват Радина Кърджилова, Явор Бахаров, Луиза Григорова, Мира Бояджиева, Ивайло  Драгиев и Ованес Торосян. Режисьор пък е Ивайло Христов.

За какво става въпрос?  В  “Белградска трилогия” Биляна Сръблянович разказва три истории, случващи се паралелно на три различни континента. Героите са млади и интелигентни хора, които по различни социални, политически и икономически причини са напуснали родното си място и са тръгнали по широкия свят в търсене на своето малко, лично щастие.

„Липсата на право на избор, невъзможността да живееш собствения си живот, така както ти искаш, за съжаление е характерно за всяко поколение, което навлиза в реалния живот. Какъв е изходът? Не знам, може би в човешката природа. В инстинкта да оцелееш, въпреки невъзможността да живееш. Някои успяват, други не. Животът има своя логика и не се интересува от частния случай. А нашата задача е чрез частния случай да разкажем за себе си и за живота, който живеем. Така може би за малко ще станем по-добри”, разказва режисьорът Ивайло Христов.

За актьорите:

ОванесТоросян стана известен първо с ролята си в „Източни пиеси”, а после го забелязахме и в разни други театрални и кино проекти, а сега е част от екипа на "Белградска триология" заедно с по-големия си брат Тигран Торосян - актьор с много номинации и награди. Любопитен факт е, че те за първи път застават заедно на една сцена и са в ролите на братя, което допринася за автентичността на отношенията между тях.

Какво казва Ованес по повод новата си роля? "Младата публика има вкус."

За най-младите в екипа - Луиза Григорова и Боряна Пенева (която тази година е абсолвент в класа на проф. Атанас Атанасов), това е дебют на професионална театрална сцена.

По повод работата си в "Белградска трилогия" Луиза споделя: "Разбрах, че за един млад актьор е много важно, полезно и изключително приятно да работи с други свои млади колеги. За мен „Белградска трилогия” беше едновременно предизвикателство и страшен кеф."

Милко Йовчев („Стъпки в пясъка”) и Благой Бойчев, заедно с Ованес Торосян, Ивайло Драгиев и Стефан Алексиев, създават сдружението „Реплика”, именно за да докажат, че младите искат и могат да творят, да създават - въпреки трудните условия, в които са поставени. В случая сдружението играе ролята и на продуцент на представлението.

Техните коментари са следните:

Милко Йовчев: "Ако си представиш нещо, си само на едно малко усилие и няколко близки хора от това, да го сбъднеш."

Благой Бойчев: "Прекрасно е да се работи с единомишленици. На младите актьори в България не само трябва да се дава шанс, но и те самите трябва да полагат много повече усилия, различни от актьорската работа."

Боряна Пенева
: "Прекрасно е да работиш със съмишленици."

Тигран Торосян: "Да си емигрант е шибано."

Гледайте "Белградска триология" от 26 април в "Модерен театър"