Шест истории за седем жени, превърнали се в убийци по различни причини – патологична страст, алчност, отмъщение или чувство за отговорност. Става дума за реални личности, живели в различни епохи. Оливера Николова, първата дама на съвременната македонска литература, със средствата на художествената проза изследва техния вътрешен, интимен свят, за да проникне дълбоко в причините и мотивите, които ги тласкат към такива престъпни действия. Защо и как тези жени посягат върху живота на други хора? Кой е жертвата – убитите или убийците, превърнали се в някои от случаите в отмъстители?

Книгата включва новели за отровителката Мари-Мадлен д’Обре, маркиза дьо Бренвилие, за израслата в бедняшките квартали на Виена Марта Марек, която се опитва да се превърне в Пепеляшка на ХХ век, за Бел Гънес, която убивала съпрузите и любовниците си, за учителката Жана Лорет от XIX век, за куртизанката Магзин Пипо, за атентаторките и деятелки от ВМРО Мара Бунева и Менча Кърничиу (съпруга на Ванче Михайлов и убийца на Тодор Паница).

Те умело манипулират хората около себе си и ги използват, спечелвайки доверието им с полуистини за живота си, или пък психологически травми от детството им ги превръщат в чудовища. Новелите ще ви накарат да се потопите дълбоко в психологията на тези жени, някои от които също по някакъв начин са жертви. Едни са серийни убийци и чудовища, други са разочаровани личности, които са имали трудно детство, трети пък са имали любов, но са преживели травми, които са променили пътя им в живота. Има и такива, които искат да се докажат в един мъжки свят. В проявата и на доброто, и на злото у човека не са от значение нито психическите, нито религиозните, нито социалните различия. Не може да се предвиди кога злото ще избухне в човека, предупреждава Оливера Николова с това си произведение, спечелило наградата „Стале Попов“ за най-добра прозаична книга.