Какво е общото между брейк денс, театрален спектакъл, фолклор и бежанците? Отговорът е X-Energy Crew – група, която 20 години пише своята история и я надгражда. Преди месец те се върнаха с награда от Солун, където имаше Балканиада по брейк денс. Там брейкърите показаха танците си и българщината, а дни след това и във Франция. За съчетаването на брейка и народните носии, за новия си проект „Borba” , който ще се случи на есен у нас, и децата, които учат на първите стъпки, разказва Калин Калинов – основоположник на настоящите наследници на създателите на групата X-Energy Crew.

Калине, какво е брейкът за теб?
Всичко... Опитвал съм различни спортове, но от първия момент, в който видях брейк на живо, казах, че това искам да правя. И това не е мисъл, а усещане, порив. Първата ми среща с брейка беше в пети клас, когато по-големите ученици направиха импровизация, която страшно ме впечатли. Седмица след това не можех да спя от вълнение.

Какво обединява днес участниците в X-Energy Crew?
Началото на X-Energy Crew не е поставено от хората, които са в състава в момента. Ние сме 2-3 поколение, което наследи идеите и любовта към танците от по-големите. Аз съм първи от сегашната формация - тогава бях 14-годишен. Покрай мен се запалиха брат ми, комшията, познати и започнахме да градим група. Успешно комбинирахме приятелството с танца, винаги бяхме заедно във всяка ситуация и малко по малко вървяхме нагоре. С момчетата от отбора сме приятели още преди да започнем да танцуваме заедно. Преминахме и през етап, в който успяхме да разграничим приятелството от професионалните задължения и да пречупим егото си. Танцът ни дава възможност да пътуваме, да се поддържаме в добра форма и физически, да се освободим от напрежението, да изкарваме допълнителен доход дори и да сме удовлетворени от всичко това. Тази година X-Energy Crew празнува 20 години от създаването си. Направихме голямо парти – танцов спектакъл, като идеята ни беше да се обединят хора от различни поколения. X-Energy Crew се роди в софийския квартал „Надежда”, откъдето са изцяло първите членове на групата. След като губят залата, в която тренират, минават през няколко училища и стигат до Нешка Робева, която търси хора за трупата си. Това е през 2000-та година. Факт е обаче, че около 5 пъти сме обиколили България с Нешка Робева.

На първенството в Гърция  сте облечени с ризи с шевици, а танцувате брейк? Откъде дойде тази идея?

Балканското първенството по брейк в Солун е като квалификация и изпраща най-добрите групи на финали във Франция. Когато правим нещо по български мотиви, искам да кореспондираме със стила. Моя беше задачата да намеря облекла. От Фестивала на народната музика в региона на Пловдив открих ризи, които ми харесаха. Трябваше да стилизираме народните танци с хореографията. Затова се обърнахме към приятел – Димитър Ранджев. Имаше стресови ситуации при научаването на движенията, но мисля, че се получи.

Какъв беше поводът за посещението и участието ви във Франция?
Работим по проект, който е съвместен - България, Франция и Германия. Идеята е във всяка държава да се направи десетдневна визита на артисти и финалът да е в България. Направихме първата част в Берлин, в началото на април, където участвахме в уъркшопи, имахме срещи с бежанци, работихме с деца – правихме арт програми. Целта е да работим за интеграцията на бежанците, за което като че ли не се замисляме много у нас. Във Франция и Германия, които имат сериозен проблем в тази насока, хората влагат много средства и енергия и се случват много неща. Там общувах с бежанци и чух доста истории – на някои са им избити семействата, други са прекосили пустинята пеша, трети са щели да бъдат линчувани в държавата си... Целта на всички тях е да намерят по-добър живот. Контактът с тези хора те кара да се замислиш за живота тук и навън, да си отвориш съзнанието в тази посока. Срещнахме се с много деца и успяхме за два часа да им залепим по една усмивка на лицата. Проектът е свързан с международна кампания на френски артисти – Umbrella, които използват чадъра като символ на протекция, че можем да бъдем заедно, независимо от пол и раса. Във Франция състезанието беше в замък от 15 век. Представихме танца си от Солун - с народните мотиви, който очарова публиката. 

Разкажи ни повече за работата ви с деца.

Детската школа се роди случайно. Един ден родители доведоха в залата, където тренирахме, 5-годишното си хлапе. Прецених, че няма как без надзор то да прави нещо и изцяло отделих времето си за него. Детето остана доста заредено от тренировката и на другия ден дойде с приятелче, след това с още едно и още едно... Разместихме часовете и направихме група за деца. Беше преди 7 години. В началото търсехме педагогически подход към малките брейкъри и обърнах по-сериозно внимание на това. Момичетата са по-активни от момчетата. Сега сме събрали най-талантливите деца и ги насочваме към сформирането на отбор. 

Брейкът е предизвикателен, а опасен ли е?

Най-важното нещо, когато се работи с деца, е да им се изградят навици как да се самосъхраняват. Те по принцип са по-отворени и готови да експериментират всичко, особено да се мятат на колена, което абсолютно сме забранили. Постепенно изграждаме как да преминем през гърба, през рамото, коляното... Първото, което показваме на децата, е техника как да се пазят. Да, получават се претоварвания, контузии... но това е неизбежно при всеки спорт. Истината е, че при децата контузиите са предимно извън залата. До момента не сме имали при нас слава Богу. Е, растежения, мускулни спазми има, както и е факт, че повечето от големите брейкъри са минали през нещо по-сериозно.

От колко човека е настоящият състав на X-Energy Crew? 
Основно сме 8 човека, останалите двама бяха поканени за участието ни в Гърция. Хората които сработихме и развихме идеят сме Калин Калинов, Веселин Манолов, Иван Калинов, Валентин Радков, Кръстьо Методиев, Мартин Катеров, Иван Желязков, Венцислав Йорданов, Добрин Янев, Димитър Балабанов.

Доколкото знам танците не са основното ви занимание, така ли е, или греша?
Всички се кефим на това, което правим и го правим с желание. Но всеки от момчетата работи и нещо друго – Веско се занимава със счетоводство, Вальо с логистика, брат ми Иван завърши НСА – специалност „Треньор”. Той се записа в Спортната академия с идеята да черпи знания, тъй като няма треньор по брейк, а ние и двамата сериозно залагаме на развитието на това, с което сме се захванали. Така прилагаме наученото в залата с децата. Относно танците, аз се занимавам основно с хореографията и организация и това се превърна  в моята професия. Завършил съм НАТФИЗ при Александър Илиев, занимавам се танцов театър, пантомима, съвременен танц... Има идея за спектакъл на същата тематика – брейк и фолклор, който може би ще се случи по-нататък. Исках да бъдем различни с това, което представяме. Брейкът има различни форми, винаги експериментираме с хореографията с нов подход, така че да достигнем до хората. Брейк танците винаги дават свобода в идеите и изпълнението, което ми харесва. Димитър Лефтеров направи музиката. Той работи и с други изпълнители, а бийтовете му в известни парчета, които звучат по радиото, се разпознават.

Kакво предстои за X-Energy Crew?
Споменах за проекта в Берлин, както и за този във Франция, но предстои наесен да съберем гости от чужбина и в България, отдадени на хип-хоп културата. Идеята е тази есен в рамките на седмица да поканим хора от Германия и Франция, да работим плътно и яко, за да осъществим продукт с танцово шоу. Името на предстоящия международен проект е „Borba.” С него искаме да направим участия не само на морето, но и в Пловдив, и в София, като отново засегнем темата за бежанците. Впечатлен съм от видяното в Германия и Франция. Имам идея и за спектакъл, който да не бъде стряскащ, а да се представи лични истории. Целта е хората и у нас да станат по-съпричастни към темата. Искаме да представим темата с бежанците през погледа на нашето изкуство – с лошите и с добрите й страни. Имам идея да се включат и музиканти на живо, както и хора от бежански центрове у нас.