Ще започна с това, че не съм гледала нито един епизод от сериала! Да, има и такива хора! Или не... грешка, изгледах половин епизод – последния, при това на голямо 13-метрово платно, в откритото поространство на Ring mall. Тогава, когато стотици фенове прииждаха, за да си намерят място срещу екрана, под топлото юлско небе, а други се редяха на опашка, за да се снимат на трона (защо, по дяволите, всички искат снимка с купчина желязо?!), аз само се чудех

What The F**k e “Игра на тронове”?!

Около час и половина пълно потапяне в непознат свят, сред непознати хора ме накараха да разбера, че може да не знам какво Е, но много добре разбрах какво Не е. А това понякога е по-важно!

„Игра на тронове” не е „Малката булка”
Турските и индийските сериали определено са хит в момента, съдейки по множеството такива, коиито се излъчват в ефир. Но ако за „Малката булка” говорят леля ми и съседката – пенсионирана шивачка, докато седят на пейката с леко вмирисани на мусака дрехи, „Игра на тронове” е сериалът на хората между 15 и 45 години. Поне такива бяха наблюденията ми върху присъстващите на събитието на открито. Двойки с готик визия, момичета с лилави плитки в косите, татуирани мотористи, и най-обикновени айляци, с биричка и пуканки в ръце.

Игра на тронове” не е концерт на Виенската филхармония
Обаче – всички притихнаха още в първите секунди на сериала, сякаш бяха в най-задължаващата оперна зала, миришеща на абанос и тежки, драпирани завеси в бордо. А всъщност бяха в полите на Витоша, можеха спокойно да си говорят, да се кискат... Но не само не си говореха, а дори не си й шепнеха! Явно “Игра на тронове” успява да концентрира вниманието на феновете, без да опъва големи бели листове с правила за ред в залата.

„Мамо, страх ме е от зеленото нещо!”

За човек, който не е гледал сериала, героите са – момичето с тънките плитки и коронката, старецът със странната роба, онзи, който бутна свещичката, червенокосата... За дъщеря ми, която е дете на човек, който не е гледал сериала, героят е „онова зеленото, голямото, което ме плаши”. Хората избухнаха в искрен смях и аплодисменти, когато екранът избухна в огнени зелени пламъци. Явно това е било ключов момент за действието във филма, щом предизвика такава бурна реакция. За мен беше важно, че успях да наметна суичъра на детето си, защото „цветните му кръгчета пазят от зеленото страшно”.

По официална пиар информация феновете били прави - Джон Сноу е истински Старк, а интригата в 7-и сезон се очертава да е още по-голяма. Каквото и да значи това...

„Игра на тронове” не е решение на проблемите
Англия – страната от която води началото си съвременния футбол, отпадна срамно от Европейското от отбор на металурзи и заварчици. Не знам дали това е станало повод за прерязани вени, но последният епизод на „Игра на тронове” може и да стане. Затова не забравяйте, че това не може да бъде решение на проблемите ви!