Вината в нашите звезди” на популярния автор Джон Грийн e бестселър на „Ню Йорк Таймс” и който списание „Тайм” определи за „гениален”. Той разказва емоционалната и разтърсваща история на Хейзъл Ланкастър и Огъстъс Уотърс, двама тийнейджъри от Индианаполис, които се срещат в група за взаимопомощ.

Животът не е фабрика за желания...

Не мога да разкажа любовната ни история и затова ще говоря за математика. Не съм математик, но знам едно: между 0 и 1 има безкрайно много числа. Например 0,1, 0,12, 0,112 и така до безкрай. Но, разбира се, безкрайните множества от числа между 0 и 2 и между 0 и милион са много по-големи. Едни безкрайности са по-големи от други. Научихме това от един писател, когото и двамата харесвахме. Има дни, в които ме обзема негодувание срещу размера на моето безкрайно множество. Искам повече числа, отколкото най-вероятно ще получа, и Бог ми е свидетел, че искам за Огъстъс Уотърс повече числа, отколкото той получи. Но, Гас, любов моя, не мога да ти опиша колко съм признателна за нашата малка безкрайност. Не бих я заменила за нищо на този свят. За
броени дни ти ми подари цяла вечност и затова съм благодарна.

Това са думи на Хейзъл. Когато е само на 13 години, тя вече е приела съдбата си и знае, че не й остава много време. Една година по-късно експериментално лекарство й подарява още няколко години живот. На 16 тя вече гледа на себе си като на „професионално боледуваща” и е преминала отвъд всичко – училището, приятелите, нормалността. Докато един ден в групата за взаимопомощ, която посещава, не среща Огъстъс. Той е интелигентен, привлекателен и забавен. Двамата обсъждат книги, слушат музика, гледат филми и се влюбват. Да бъде с него, е едновременно неочакван подарък и необходимо пътешествие за Хейзъл, подтиквайки я да преразгледа как болестта и здравето, животът и смъртта определят нея самата и следите, които всеки остава след
себе си... А те, както казва Гас, често се оказват белези.

Дързък, проницателен и суров, „Вината в нашите звезди” е най-амбициозният и сърцераздирателен проект на писателя Джон Грийн до момента, брилянтно изследващ смешното и трагичното в това да си влюбен и на крачка от смъртта.

Читатели и литературни критици се влюбват в творбата на Грийн. В „Ню Йорк Таймс” я наричат „неустоима комбинация от меланхолия, философия, хумор и романтика”, „Тайм” я определят за „гениална”, от „Уошингтон Поуст” отбелязват, че „Грийн ловко смесва дълбочина и тривиалност в сурово и трогателно любовно обяснение пред човешкия дух”, а от Националното обществено радио в Щатите заявяват, че „стилът на автора е толкова привлекателен и натрапчиво четивен, че надскача категоризации”.

Джон Грийн е роден на 24 август 1977 година в Индианаполис, Индиана. Израства в Орландо, Флорида, завършва гимназия в Бирмингам, Алабама и получава магистърска степен по английски език и религиозни учения от колежа Кенион. Работи като асистент в издателска къща, докато пише първата си книга Looking for Alaska (2005). Романът се превръща в бестселър и му донася не само голяма популярност, но и първото литературно отличие – „Медалът на Принц”. Следващите му книги се радват на не по-малък успех, авторът печели и престижната награда „Едгар” през 2009 година с творбата си Paper Towns. Междувременно, заедно с брат си Ханк, Джон създава Vlogbrothers – един от най-популярните видеопроекти в света.

Понастоящем писателят живее заедно със съпругата си Сара и сина си Хенри в Индианаполис, Индиана. Можете да се присъедините към последователите му в Twitter (@realjohngreen) или да го посетите онлайн на johngreenbooks.com.

Романът излиза в продажба на 7 август. Цена от 9,90 лв.