16-тото издание на фестивала за кинообичащите ще се случи в дните между 9 и 29 март в София с предварителни прожекции от 1-8 март в Дома на киното и със специална програма в Бургас, Пловдив и Варна.

Месец предварително идват и първите интересни новини около програмата на фестивала:
Кинорубриките отново ще са ясно разграничени – Киното днес – майсторите (където ще бъдат подбрани вече утвърдени имена и техните последни произведения) , Киното утре – откритията (новите имена в киното, чиито дебюти са "одобрени" с разни важни награди), Ново българско кино (какво ново от нас за нас през последната година), Международен конкурс (филми от близо и далеч в надпревара за слава), Голямата петорка (или филми тип "ако сте пропуснали, сега е моментът да наваксате"), Балкански конкурс (нашето си е най-мило), Документален конкурс и традиционната награда на Jameson за късометражен филм (най-често - млади, без пари, но пък с хъс и идеи).

Голямата петорка винаги предлага интригуващи заглавия, затова накратко: Фауст („Златен лъв” от Венеция ’11) на Александър Сокуров, „Имало едно време в Анадола” (Голямата награда на журито – Кан ’11) на Нури Билге Джейлан, „Момчето с колелото” (Голямата награда на журито – Кан ’11) на братя Дарден, „Торинският кон” (Голямата награда на журито – Берлинале ’11) на Бела Тар, “Happy, happy” (Голямата награда на журито и Наградата за дебют от Сънданс ’11) на Анне Севицки, „Твърда земя/Terraferma” (Специалната награда на журито – Венеция ’11) на Емануеле Криалезе.

По традиция една държава с приятни кинопостижения се радва на повече филми в програмата или с други думи - фокусът тази година ще е върху съвременното румънско кино, от където ще дойдат и някои от специалните гости. Сред другите интересни „посетители” са и британският режисьор Хю Хъдсън (спечелил 4 награди „Оскар” с дебютната си лента „Огнените колесници” през 1981г.) и Любиша Самарджич (който ще представи филма си „Дъжд над Балканите/ Miris kise na Balkanu”).

Какво още? За загрявка - ето няколко трейлъри на филми, които ще гледаме в рамките на фестивала. За останалото ще почакаме и ще научим. Ако и вие искате да знаете - следете рубриката ни Кино.