Фестивалът "София диша" продължава на улица "Ангел Кънчев", където акцент ще бъде литературата.

Между 16.00 и 22.00 часа в неделя (12 август) участници и посетители ще организират заедно публично четене, ще бъдат представени някои интересни български автори, ще има и литературни игри и изненади.

Специално за Литературния ден на София диша Лидия Кирилова заедно с други млади поети (повечето лауреати на младежкия конкурс за поезия „Веселин Ханчев”) ще представят изненадващ литературен пърформанс. Единственото, което разкриват е, че ще четат верижно кратки откъси от книги, силно повлияли литературните им вкусове и личностно развитие. Участие ще вземат Николай Трайков, Златина Димитрова, Андриана Спасова, Гергана Панчева, а Мартин Колев ще гледа на карти на посетителите и ще предсказва бъдещето им в стихове.

Петър Чухов ще представи проекта си “Поетически трубадурски двубои”. Той цели да събере на едно място автори, които иначе трудно биха могли да се срещнат на литературни четения или по страниците на периодичните издания. Поетите ще участват в своеобразно състезание, а публиката ще определи победителя. Ще се раздават и множество награди.

В детството ще ни върне инициативата „Игри без играчки”. На „Ангел Кънчев” ще бъдат направени демонстрации на игри на открито – "Пиян морков", "Царю честити", скачане на ластик и на въже, Игра на държави, "Дама" и други. Ще се раздават книжки с правилата на игрите, които ще бъдат украсени с много илюстрации.

Почитателите на книгите-игри ще имат възможността да се срещнат и да поговорят с двама от най-известните автори в бранша - Джордж М. Джордж (Георги Миндизов) и Ейдриън Уейн (Александър Александров). Всеки ще може да участва и в организирания от Knigi-Igri.net дебат по темата, както и да присъства на представянето на новата книга-игра „Калоян”.

В рамките на неделния литературен следобед Otkrovenia.com, най-голямото онлайн пространство за лично творчество, ще представят библиотека от реализирани проекти (стихосбирки, романи) на творци от уебсайта. В импровизираната гостна ще можете да отдъхнете на удобни столове с поезията и прозата на нашите автори, селектирана музика от сайта и да се запознаете с хората, стоящи зад форум псевдонимите.

В литературния фестивал в неделя активно участие ще вземат и „Литературен вестник”, издателство „Жанет 45”, издателство „Кибея”, както и Британският съвет, който ще отбележи 200 години от рождението на Чарлз Дикенс, представяйки малко известни факти за живота и творчеството му.

„Жанет 45” пък ще ни запознае с японката Рин Ямамура, която ще покаже своите картини и ще помогне на всеки малък или голям посетител на „София диша” да нарисува своята „Азбука на любовта“. Издателството ще ни срещне и с поетесата Мирела Иванова, която ще запознае читателите с „Любовите ни“ - юбилейна антология, събрала най-доброто от богатия й творчески път. Издателство „Кибея” ще ни срещнат с консултанта на Веселин Топалов д-р Владимир Бостанджиев, който ще представи книгата си „Живият ум”, посветена на процесите на вземане на решения. Издателството ще представи и Елисавета Александрова – Зангелми, която ще направи медитация с присъстващите на фестивала.

„Аз чета” пък ще ни зарадват с няколко дейности. Играта, станала популярна в предходното издание „София диша”, размяна на книги, детска читалня са само част от изненадите, които са подготвили от най-голямата специализирана онлайн медия за книги, четене и литература в България.