Кариерата на Мерил Стрийп продължава вече повече от три десетилетия, а скоро (и с голямо нетърпение) очакваме поредното й превъплъщение – в "Желязната лейди" или... Маргарет Тачър. Роля, която е един от фаворитите за "Оскар" тази година. В този смисъл решихме да си припомним пет филма, в които Мерил показа, че си е заслужила уважението на колегите и любовта на публиката:

Линда – "Ловецът на елени"

 

Този филм, посветен на войната във Виетнам, е първата отличена с номинация роля на Мерил и  наистина показа на всички коя точно е тя. Това се случи през вече далечната 1978. Фактът, че тогава Стрийп беше все още съвсем млада, не й попречи да е повече от достоен партньор на актьори като Робърт де Ниро и Кристофър Уолкън. Е, не спечели статуетка, но пък всички забелязаха красивата и талантлива дама, номинирана за "Най-добра второстепенна актриса". Обаче...

Джоана Крамър – "Крамър срещу Крамър"


Все пак филмът, който донесе на Мерил престижното отличие на Академията е именно "Крамър срещу Крамър", само година след първата й номинация. Филмът проследява трудния път на родителството - един прясно разведен мъж и опитите му да се научи да се грижи сам за сина си. Мерил е съпругата му Джоана, която първо зарязва семейството си, но се връща, за да се бори за правата над детето си.

Дори и 30 години по-късно, "Крамър срещу Крамър" си остава от онези наистина емоционално ангажиращи филми, а за Мерил Стрийп той ще запише първия й личен и отличèн звезден миг. Според критиците именно тук тя наистина успява да балансира образа си перфектно – едновременно провокира симпатия и омраза към Джоана Крамър. "Оскар"-ът си е заслужен, а този филм е нещо, което не бива да си спестявате.

Софи – "Изборът на Софи"


Режисиран от Алън Пакула и с участието на Кевин Клайн, "Изборът на Софи" и до днес е смятан за един от най-добрите филми, посветени на Холокоста.  В него голяма част от героите са преследвани или повлияни от миналото си. Със сигурност не е сред най-ободряващите ленти, но пък ролята на Стрийп е онова, което ангажира вниманието на зрителя от началото на филма до края му.

Тази й роля й носи Оскар за „Най-добра актриса”.

Сюзън Орлеанс - "Адаптация"

В тази лента Стрийп си партнира с Никълъс Кейдж и Крис Купър, а режисьор е Спайк Джонс. Филмът е доста забавен и остроумен, а за Мерил е възможност да се развихри в съвсем различно от амплоато й в киното до момента. За разлика от останалите й доста драматични образи, тук ролята й е приятна и ненатоварваща за меките зрителски сърца.

 

Миранда Прийстли – "Дяволът носи Прада"

През последните години това е ролята, с която асоциират Мерил. Миранда Прийстли е главната редакторка на Vogue, която може да се похвали с наистина ужасен характер. Според femalefisrt.co.uk нейното изпълнение е нещото, което прави целия филм. Дори "Дяволът носи Прада" да не е най-добрата лента, в която е участвала, играта на Мерил наистина си заслужава да бъде гледана и оценена подобаващо. Защото е пример, че добрият актьор си личи, дори и да е в кофти филм. Все пак образът на Миранда донесе на Мерил поредна номинация за "Оскар" през 2002. Е, не спечели, но...

Маргарет Тачър – "Желязната лейди"

... съвсем скоро отново ще имаме шанса да гледаме Мерил в сериозна роля (и за първи път на голям екран след „It’s Complicated”). Филмът е за възхода на първата жена министър-председател в Обединеното кралство и борбата, която й се налага да води по пътя си. За тази си роля Мерил Стрийп вече спечели номинация за Златен глобус и се очаква да добави още един "Оскар" в колекцията си. За нас остава да почакаме малко, за да я видим. Световната премиера на "Желязната лейди" е 6 януари.