Плаж, море и… книжка – ако не сега, кога?

И тъй като всеки си почива по различен начин, затова този път сме подбрали няколко трилъра и две по-леки и позитивни книжки. Кои ще изберете за своята почивка (или просто така) си зависи от вас. Вижте ги:

Снимка: ИК Ера"Продавач на мечти"
Аугусто Кури

Ако някога сте се чудили къде е щастието, вероятно сте достигнали до простичкия извод – дълбоко в самите нас. Тази книга ще ви помогне да потърсите по-усилено в душите си онова, което ви липсва в света наоколо. И докато един отчаян мъж, застанал на ръба на сграда, готов да сложи край на живота си, в лицето на друг се появява спасението. Вторият е продавач на мечти – никой не знае каква е историята му, името или какви тайни крие, но странникът има мисия да убеди хората, че трябва да обичат живота си, да се освободят от робството и рутината…
„Продавач на мечти” ни помага да преодолеем ограниченията на предразсъдъците, показва ни трагедията на губещите и наивността на онези, които са превърнали живота си в циркова арена. Роман, който ни кара да преосмислим стремежите си, да ценим тези, които обичаме, да осъзнаем, че вината, грешките и разочарованията, всъщност са привилегии на един осъзнат живот.

От ИК Ера. Цена: 12лв.

Снимка: ИК Colibri"Слепота"
Жозе Сарамаго


„Слепота“ е написан през вече далечната 1995 и е роман, в който реалност и фантазия се преплитат така, че да ни позволят да видим много по-ясно вътрешния си свят. За какво става дума? „В една неназована държава, в един неназован град, докато чака на светофара зад волана на колата си, eдин мъж внезапно ослепява. Това е началото на епидемия, която се разпространява светкавично в цялата страна. Затворени в болница или оставени сами на себе си, лишени от всякакъв ориентир, ордите слепци са изправени пред най-примитивното у човека – волята за оцеляване на всяка цена. Предвожда ги една жена – единственото същество, което не е поразено от „сияйната белота“. Любовта, омразата, жестокостта, безразличието, страхът – все страсти, които ни заслепяват и чрез които Жозе Сарамаго изгражда потресаваща алегория на времето, в което живеем.”
По романа е заснет нашумелият филм на Фернандо Мейрелес „Blindness“ (2008).

От ИК Colibri. Цена: 15 лв.

Снимка: ИК Colibri"Живот назаем"
Дъглас Кенеди

Това не е просто трилър, изплетен от страсти, убийства и смяна на самоличността. Книгата повдига въпроси за компромисите и за тяхната цена, за направените жертви и за научените уроци.
На пръв поглед Бен Брадфорд има всичко: красива жена, голяма къща в предградията, две деца и партньорска позиция в прес тижна нюйоркска кантора. Но сърцето му не принадлежи нито на семейството, нито на кариерата. Бен винаги е мечтал да стане фотограф и е гледал на адвокатската си кариера като на временно решение. По ирония на съдбата се оказва, че жена му – нереализирана писателка – има връзка с техен съсед фотограф. Бен се среща с него и, без да е планирал, извършва нещо, което го обрича на нов живот и нова самоличност.
Кинематографичността на романа не остава незабелязана и „Живот назаем“ получава своята успешна кино адаптация – „Човекът, който искаше да живее живота си“ (2010).

От ИК Colibri. Цена: 15 лв.

Снимка: ИК Colibri"Да помним Сара"
Крис Муни

Един изключително интригуващ трилър от голямата надежда на американската криминална литература Крис Муни -  според нас заслужава шанс. Историята
„Шестгодишната Сара изчезва безследно, докато се пързаля на шейна заедно с най-добрата си приятелка. Разследването тъпче на едно място, а единственият заподозрян, бившият свещеник Джона, когото подозират в отвличането на други две деца преди години, е на смъртно легло, болен от рак. Бащата на Сара вече пет години издирва дъщеря си, твърдо решен да намери начин да изтръгне истината от Джона, преди да я е отнесъл със себе си в гроба.” Един изключително интригуващ трилър от голямата надежда на американската криминална литература, който си заслужава да пробвате.

От ИК Colibri. Цена: 16 лв.

Снимка: ИК Colibri"Ускорение"
Дийн Кунц

Дийн Кунц е от авторите, които или ще харесате от първия път или няма. Поредния му роман проследява историята на Били Уайлс, трийсетгодишен необщителен барман и бивш писател, който въпреки волята си се оказва въвлечен в сатанинска игра на котка и мишка с неизвестен убиец. Били е доволен от живота си сред постоянните клиенти на кръчмата, посещава редовно в болницата своята годеница, която е изпаднала в коматозно състояние, а в свободното си време дялка дървени скулптури. Простият му живот рязко изхвърча от коловозите си, когато той открива бележка със смразяващо съдържание: да избере в рамките на шест часа кой да умре – млада учителка или възрастен филантроп. Местният шериф гледа на бележката като на безвкусна шега, докато не намират удушена млада хубава учителка и нова заплашителна бележка – Били трябва да реши съдбата на други двама, и то за още по-кратък срок. Кунц отново успява да създаде не само сърцебийно увлекателен сюжет, но и живи, изключително убедителни герои, всичко това придружено с ненадминат диалог.  Бъдете готови за поредното му влакче на ужасите.

От ИК Colibri. Цена: 15 лв.

Снимка: ИК КръгозорАз обичам Париж
Линдзи Келк

За финал нещо леко и женско – поредната книга за градовете, които авторката посещава и заобичва. Поредицата е обяснение в любов на младата британска писателка Линдзи Келк към някои от най-красивите градове в света. Приключенията на нейната героиня Анджела започват в Ню Йорк, продължават в бляскавия Холивуд и в романтичния Париж. Засега. Линдзи Келк споделя в интервю, че идеята за поредицата се е родила след кратка почивка в Ню Йорк, когато лондонската атмосфера й се е сторила депресираща. Читателите на „Аз обичам Ню Йорк“ и „Аз обичам Холивуд“ се влюбиха в забавната и понякога непохватна Анджела, която притежава умението винаги да се забърква в невероятни истории. Естествено, това, което й се случва, е плод на фантазията на авторката и тези неща не се  случват всеки ден, но Анджела реагира на ситуациите и действа така, както би постъпил всеки човек в нейното положение. Освен това тя наистина харесва обувки. И мъже. И караоке. И коктейли. Желанието на Линдзи е всяка от читателките да намери някои сходни черти от образа на Анджела със себе си. И да попътува заедно с нея до някои от най-омагьосващите и легендарни градове на света. Сега е... Париж!
Продължение на романите „Аз обичам Ню Йорк“ и „Аз обичам Холивуд“.

От ИК „Кръгозор”. Цена: 12 лв.